Izbjegavanje zelenog okruženja i zatvaranje u domove vjerojatno neće biti dovoljno za umirivanje alergija jer se alergeni nalaze i u vašim domovima. Ovo su mjesta u domu na koja možda nećete obraćati pažnju, ali nakon što ih pravilno očistite, sigurno ćete osjetiti olakšanje.

 

1. Posteljina

Iako udobna i prozračna izgleda, posteljina može biti prava čuvarica mikroorganizama (grinja) koje mogu pogoršati stanje kod osoba sklonim alergijama. Krevet je izrazito plodno tlo za razmnožavanje ovih mikroorganizama jer je najčešće toplo. Kako biste izbjegli razmnožavanje, važno je da krevet ne pospremate čim iskočite iz njega. Pričekajte neko vrijeme uz otvoren prozor kako bi se plahte provjetrile, a površina potpuno osušila. Također, posteljinu mijenjajte najmanje jednom tjedno.

2. Podovi

Ponekad koliko god čistili podove nije dovoljno. Za dom bez alergena neće biti dovoljno usisavanje i pranje podova jer se mikročestice s lakoćom uvlače i u procijepe između postavljenih parketa, laminata ili čak u fuge među pločicama. Za rješavanje ovog problema najbolje bi bilo upotrijebiti Nano parni čistač. Glavno je oružje nano parnog čistača suha para koja nanočesticama dezinficira površinu i prodire do mikrorazine površine. Toplina pare uklanja gljivice, bakterije i ostale nečistoće, ali bez korištenja kemikalija.

3. Prozori

Nije dovoljno oprati samo prozorska stakla, već i sve njegove površine poput gornjeg dijela prozora, do kojeg možete samo dok je prozor u potpunosti otvoren. Ako imate komarnike, posvetite im pažnju pri čišćenju jer se na njima hvata najviše alergena. 

4. Kućni ljubimci

Šteta što kućne ljubimce ne možete očistiti jednostavno poput podova, ali i za njih postoji rješenje. Psi koji svakodnevno uživaju na zelenim površinama u vaš dom, na svojoj dlaci, najčešće unose pelud. Kako biste smanjili unos alergena u svoj dom, važno je učestalo četkati svoje ljubimce.

5. Zidovi

Osim prašine i paučine koja se neprekidno stvaraju, zidovi mogu biti izvor nevidljivih alergena. Ako vas nenadano počnu mučiti simptomi alergije, a nedavno ste imali renovaciju zidova, pokušajte otkriti što sadrže sredstva za bojanje zidova koje ste koristili. Poželjno je koristiti boje s niskom razinom hlapljivih organskih spojeva (HOS).

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju