Antibiotici su jedno od najvažnijih medicinskih postignuća 20. stoljeća. Njima se liječe bakterijske infekcije, pa su i među najčešće propisivanim lijekovima.

No poznato je da bakterije mogu postati otporne na antibiotike, a to se događa ako ih uzimate kad ne treba, ako je doza prevelika ili ako je terapija preduga. Usto, interakcija antibiotika i nekih namirnica može imati neželjene posljedice.

Alkohol

Alkohol ne bi trebalo piti ni s jednim lijekom jer interakcija može biti opasna, upozorava dr. Thomas Loescher, specijalist za zarazne i tropske bolesti i član Saveza njemačkih internista (BDI).

Alkohol može povećati ili smanjiti učinak lijekova, a lijekovi mogu pojačati učinak alkohola. Antibiotici nisu izuzetak.

U kombinaciji s alkoholom antibiotik metronidazol, koji se propisuje za vaginalne i crijevne upale, izaziva glavobolje, mučninu i povraćanje, rekao je Loescher.

Mlijeko

Mlijeko i ostali mliječni proizvodi remete metabolizam lijekova, uglavnom zbog prisutnosti kalcija.

Kalcij poništava učinak mnogih lijekova, posebno antibiotika, tvrdi Ursula Sellerberg, glasnogovornica njemačke komore ljekarnika (BAK).

Neki antibakterijski agensi vezuju se s kalcijem u crijevima i stvaraju složene molekule koje su toliko stabilne da se kroz crijevni zid ne mogu probiti u krvotok, objasnila je.

Kao i u slučaju kalcija u mlijeku, minerali se mogu vezati uz aktivne sastojke antibiotika i pretvoriti ih u neučinkovite.

Rezultat toga je da se lijekovi ne metaboliziraju i njihov aktivni sastojak biva izlučen bez ikakva učinka. Pojava je najčešća pri uzimanju tetraciklina i fluorokinolona.

Sellerberg zato savjetuje da se mliječni proizvodi izbjegavaju dva sata prije i poslije uzimanja antibiotika.

Mineralna voda

Mineralna voda, bila gazirana ili ne, sadrži puno minerala poput kalcija, željeza i magnezija.

Kao i u slučaju kalcija u mlijeku, minerali se mogu vezati uz aktivne sastojke antibiotika i pretvoriti ih u neučinkovite. Slika nije dostupna Pravilo pola sata: Kako ispravno uzimati antibiotike i lijekove za štitnjaču?

Stoga i mineralnu vodu treba izbjegavati dva sata prije i poslije antibiotika. Uvijek je sigurnija opcija popiti lijek s čašom vode iz slavine, rekla je Sellerberg.

Voćni sok

Voćne sokove treba izbjegavati prije uzimanja antibiotika.

"Oni sadrže određene inhibitore enzima koji mogu poremetiti metabolizam nekih lijekova u crijevima i jetri", objasnila je stručnjakinja.

Kava

Učinak stimulativnih napitaka poput kave, crnog i zelenog čaja, kole ili energetskih napitaka može biti pojačan upotrebom antibiotika, što bi moglo rezultirati ubrzanim radom srca i poteškoćama u spavanju.

I konačno, koje je najbolje vrijeme za upotrebu antibiotika, prije, tijekom ili poslije jela?

Nema općeg pravila, kaže Sellerberg. Neke, poput ampicilina, treba uzimati sat vremena prije jela, a druge, poput cefuroksima, nakon obilnijeg jela.

Najbolji odgovor na pitanje kada koristiti propisani antibiotik mogu dati liječnik ili ljekarnik, zaključila je.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju