Prije 14 godina žene diljem svijeta plakale su na romantične prizore iz filma P.S. Volim te u kojem su glavne uloge odigrali Gerard Butler i Hilary Swank.

Priča je to o Amerikanki Holly Kennedy i Ircu Gerryju čiji sretan brak prekine njegova smrt.

No, Gerry je svojoj supruzi prije smrti napisao 10 pisama kako bi joj ublažio bol i pomogao da započne novi život (u čemu je i uspio), a film P.S. Volim te naučio nas je pet važnih životnih lekcija.

1. Ako smo voljeli, patnja zbog gubitka je neizbježna

Kada izgubimo nekoga koga smo voljeli tuga je neizbježna i tuga je najprirodniji odgovor na gubitak. Nemojte bježati od tuge jer za daljnji život bitno je odžalovati nekoga tko je bio dio naše svakodnevnice.

2. Najbolji prijatelji su uvijek tu za nas

U ovom treškom životnom razdoblju glavna junakinja filma, Holly, je imala podršku svojih prijateljica, a o tome koliko je važno i dobro kroz život prolaziti s pravim ljudima uz sebe nije potrebno ni pisati.

Slika nije dostupna P. S. Volim te: 10 pitanja koja će lako odgovoriti svi ljubitelji ovog nježnog filma

Pravi prijatelji su tu da vam ponekad kažu nešto što želite čuti, ali i neke stvari koje trebate čuti. Holly je uz sebe imala upravo takve prijateljice, iskrene i črvrste, bez kojih ne bi uspjela proći kroz sve što ju je dočekalo nakon smrti voljenog muškarca.

3. Kada izgubimo nekoga uvijek nam ostaju uspomene

Kada naši voljeni odu, oni za sobom ostave trag i zauvijek su dio našeg života upravo kroz uspomene. Tu su fotografije, snimke, predmeti i mjesta koje vežemo uz naše voljene, ali i možda najljepši dio - sjećanja na sve ono što smo zajedno prošli za njihova života.

"Pamti naše predivne uspomene, ali molim te, nemoj se bojati stvoriti neke nove", poručio je i Gerry svojoj supruzi.

4. Mame znaju najbolje

Lik Hollyne mame, koji igra Kathy Bates, u ovom je filmu ponekad naporni cinik, ali realistični pogledi mame Patricije na život bili su jako bitni za cijelu priču. Patricia je pokazala kako će, bez obzira odobravaju li naš izbor ili ne, roditelji uvijek stajati uz nas.

P.S. Volim te Što će se dogoditi? Objavljeni detalji nastavka knjige "P. S. Volim te"

Iako se nije slagala s puno odluka koje je kroz život donijela njezina kći, Patricia je bila uz Holly kada je tuga postala prevelika. Jer mi nikad nismo dovoljno stare za plakanje pred našim mamama, a iako je zadnja stvar koju mame žele da im dijete tuguje, one će biti tu u svakom trenutku ako se tuga pojavi.

5. Život ide dalje

Tuga je dobra, tuga je prirodna, tugovati se mora, ali u nekom trenutku, za naše vlastito dobro, moramo nastaviti "gurati" kroz život koji, istina, ima svoje manje lijepe trenutke, ali je na kraju dana taj život jedna lijepa stvar i uvijek postoji način za krenuti naprijed.

Kada mislite da tuga nikad neće otići, kada vam se ne da, sjetite se svih onih dobrih ljudi koji su i dalje oko vas i zbog kojih se isplati krenuti dalje.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju