Uskršnji zečevi postali su nezaobilazan simbol Uskrsa, a jedan od mnogima omiljenih književnih junaka u tom obliku dolazi iz pera Beatrix Potter. Riječ je, dakako, o Petru Zecimiru.

Sa svojim plavim kaputićem i nestašnim repićem, Petar Zecimir (ili u originalu Peter Rabbit) osvojio je srca čitatelja diljem svijeta.

On nije junak koji bi dozvolio nepravde ili koji bi se ponašao prema zadanom obrascu, pazeći pritom da djeci pruža savršeni primjer. Upravo suprotno; on je nestašan, impulzivan i uvijek spreman na borbu.

U svakom će čitatelju probuditi pravog malog buntovnika, no to nije nužno loše jer je Petar uvijek spreman boriti se za sebe i druge, a svoju obitelj voli više od ičega. Ni kazne zbog nepodopština nisu mu strane. No protiv jednog ne može se boriti – mrkve su mu prava slabost...

Kako je nastao Petar Zecimir?

Danas se Petar Zecimir smatra jednim od najbolje uspjelih likova dječje književnosti, a nastao je sasvim slučajno kada je Helen Beatrix Potter spojila svoje dvije strasti – pisanje priča i slikanje.

Petar Zecimir uvijek je spreman boriti se za sebe i druge



Svaka njezina priča nastala je kao posljedica vremena provedenog u predivnim engleskim pejzažima područja Lake District i okolice, kamo je još tijekom djetinjstva odlazila svakog ljeta sa svojom obitelji. Ona i njezin mlađi brat provodili su sate i sate u igrama s brojnim kućnim ljubimcima, među kojima su bile i ptice, miševi i zečevi, čak i kada su boravili u gradu.

Svog brata redovito je zabavljala izmišljenim pričama u kojima su protagonisti često bili njihovi ljubimci. Osim toga, guvernanta je primijetila njezin talent za crtanje pa je mala Beatrix imala privatne sate likovne umjetnosti, a obiteljski prijatelj svećenik Rewenly potaknuo ju je na pisanje.

Tako su počeli nastajati prvi crteži na kojima je nevjerojatnom vještinom dočarala svoje likove, a potom se ohrabrila da priče iz svoje glave prenese na papir.

Ilustracije iz slikovnice o Petru Zecimiru Ilustracije iz slikovnice o Petru Zecimiru (Foto: Profimedia)

U njezinim su djelima slika i tekst podjednako važni, što je uočila i izdavačka kuća Frederick Warne & Co, koja joj je prva dala priliku da objavi svoja mala umjetnička djela. Kako je prije toga crtala i slikala samo za potrebe izdavanja i prodaje razglednica, izdavanje njezine prve knjige u 36. godini života činilo se kao ostvarenje sna.

Prvotne crno-bijele skice zamijenjene su onima u boji te je prvo izdanje njezine „Priče o Petru Zecimiru” postiglo neočekivani uspjeh..

Moralne pouke priče

Ono zbog čega su te priče i danas toliko privlačne djeci jest to što su zaista namijenjene stvarnoj djeci i što su bez iznimke svevremene. Svako dijete vrlo lako može zamisliti kako njegovim vrtom trčkara zec, kako nestašne vjeverice skupljaju lješnjake, kako patka Jasmina traži mjesto za izleći svoja jaja, kako praščić Blaž ide na sajam i slično. Dasher Vrijedan poklon: 10 slikovnica koje će zagrijati srce i probuditi maštu

Antropomorfne životinje uhvaćene su nevjerojatno lakim potezima Beatrixinih kistova, a evociraju uhvaćeni trenutak, emociju i ekspresiju i to je ono što djeca prepoznaju.

Petar Zecimir Petar Zecimir (Foto: Profimedia)

Iako su neki zamjerali Beatrix da je u svojim pričama previše stroga pa je, primjerice, Petar ostao bez večere nakon svojih nepodopština, nema sumnje u to da su upravo to najvažnije poruke koje je Beatrix mogla prenijeti djeci.

Svako dijete lako može zamisliti kako njegovim vrtom trčkara zec, kako nestašne vjeverice skupljaju lješnjake, kako patka Jasmina traži mjesto za izleći svoja jaja, kako praščić Blaž ide na sajam

O kojoj je god priči riječ i kako god ona završava, uvijek se iz nje može izvući poruka da ćemo žeti onako kako smo i sijali. Ipak, sve je to predočeno bez previše moraliziranja i umotano u zanimljive pustolovine likova, a upravo je to način na koji djeca mogu najviše naučiti.

Dani pred nama idealni su da ponovno zavirite u svijet Petra Zecimira i svojim mališanima prenesete njegove pustolovine.

Pročitajte i kako možete sami napraviti zeca od čarape i riže te tako čitanju priča dodati i lutkarski element.

Avanture Petra Zecimira Ova je knjiga klasik dječje književnosti već punih 117 godina (Foto: Zadovoljna.hr)

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju