Božić nam je pred vratima, a kako bolje provesti zimske dane nego u krugu obitelji, ušuškani zajedno, pričajući i prepričavajući najbolje i najmaštovitije priče i bajke. Kako bi zimski dani mališanima, ali i starijima, ostali u što boljem sjećanju, pripremili smo vam popis 10 knjiga za djecu koje će, ovisno o uzrastu, čitati samostalno ili naglas s roditeljima, djedovima i bakama...

U knjigama je sve moguće, njihove stranice prepune su nevjerojatnih, maštovitih događaja dok nas uče kako da postanemo bolji ljudi. Mnoge savjete koje smo u njima pronašli kao djeca pamtimo još dugo tijekom života i rado im se vraćamo.

Naš popis sastoji se od slikovnica za najmlađe preko zbirki priča pa sve do dječjih romana koji će i odraslima pobuditi maštu i zagrijati srce. Zato se udobno smjestite jer krećemo od onih najmlađih…

Nadahnjujuća priča o ostvarivanju snova

Dasher (Planet Zoe) Matta Tavaresa jedna je od najljepših slikovnica s dirljivom, nježnom i nadahnjujućom pričom o ostvarivanju snova. Sigurno ste već čuli priču o crvenonosom sobu kojeg su jednog bijelog Badnjaka odabrali za vuču sanjki Djeda Božićnjaka. Vjerojatno ste čuli i za preostale sobove, njih osam. Možda čak znate i kako se zovu. Ali iznenadit ćete se kada vam otkrijemo da nekoć davno Djedove saonice nisu vukli sobovi, nego jedan jedini konj. Zvao se Srebrenko.

Nekoć davno Djed Božićnjak nosio je manje darova nego danas. Kako je vrijeme prolazilo, sve je više djece vjerovalo u čaroliju Božića, a Djedov je popis rastao i rastao. I sanjke su bile sve teže i teže. Djedica je znao da će prije ili poslije dobrom starom Srebrenku trebati pomoć. Ovo je priča o jednoj obitelji sobova koja se neočekivano proslavila. A to se nikad ne bi dogodilo da nije bilo hrabre mlade sobice po imenu Dasher.

Slikovnica za najmlađe

U slikovnici Vjeveričin snjegović (Ibis grafika) ponovno su udružili snage Julia Donaldson i Axel Scheffler. Kreativni duo još je jednom stvorio čarobnu i nježnu priču za malene čitatelje. Osim što će vas slikovnica uvesti u zimske radosti, poučit će mališane vrijednosti prijateljstva i zajedništva.

Vjeveričin snjegović, Julia Donaldson i Axel Scheffler Vjeveričin snjegović, Julia Donaldson i Axel Scheffler (Foto: Sonja Kovač)

Slikovnica kao posveta svim prekrasnim djevojčicama

Ti, moja prekrasna djevojčice (Planetopija) oda je svim djevojkama, ženama, staricama koje su prije svega bile prekrasne djevojčice. Nataša Ozmec, uz nježne ilustracije Jasmine Kosanović, napisala je ovu slikovnicu kao pjesmu u prozi. Ona je ujedno i pismo i radosnica koja čuva najljepše želje za naše djevojčice, za divne majke i voljene kćeri… Ova divna, topla i iznimno snažna priča, zaokupit će srca i roditelja i djece i naučiti ih kako da pokažu koliko vole.

Božićne slikovnice - 3 Ti, moja prekrasna djevojčice, Nataša Ozmec (Foto: Sonja Kovač)

Slikovnica koja je ujedno i pjesma koja slavi individualnost i različitost

Jeste li ikada čuli za pjesmoslikovnicu? Ako niste, vrijeme je. Glazbenik Mile Kekin zajedno s vrhunskim i nagrađivanim ilustratorom Tomislavom Torjancem stvorio je slikovnicu i pjesmu, za djevojčice i dječake, za djecu i odrasle.

Mala (Profil knjiga) zanimljiv je spoj pjesme i ilustracija koji će potaknuti čitatelja na razmišljanje o stereotipima vezanima za izgled i društveno prihvatljivo ponašanje kojima smo okruženi. Kroz duhovite i lakopamtljive stihove te prekrasne ilustracije, slikovnica slavi individualnost i različitost.

Božićne slikovnice - 2 Mala, Mile Kekin (Foto: Sonja Kovač)

Božićna slikovnica za najmaštovitije čitatelje

Dječji Božić iz prodavaonice igračaka braće Claus (Mozaik knjiga) djelo je Davida Litchfielda, pisca i ilustratora, koji će vam ispričati jednu posve novu legenda o Djedu Mrazu. Upoznat ćete obitelj Claus, tri brata koja sa svojim nećakom Nickyjem rade u Prodavaonici igračaka braće Claus. Nicky jednog dana primijeti djevojčicu koja je pritisnula lice na izlog prodavaonice igračaka.

Kad je otišla, on je slijedi te otkriva da živi na ulici, s mnogo druge djece. Nijedno od te djece nikada nije imalo igračku. Nicky se te večeri zakune da će svako dijete imati igračku o kakvoj sanja. Ova predivna priča u kojoj će djeca uživati usredotočena je na dobrotu, velikodušnost i istinski duh Božića.

Božićne slikovnice - 6 Dječji Božić iz prodavaonice igračaka braće Claus, David Litchfield (Foto: Sonja Kovač)

Klasik u novom ruhu

Mali princ (Profil knjiga), dječak s asteroida B-612, oduševljava svijet već skoro 80 godina. Iako je ova priča naizgled knjiga za djecu i nezaobilazan dio odrastanja brojnih generacija, zbog dubokoumnih stavova o životu i ljudskoj prirodi koje pronalazimo u njoj prigrlili su je i odrasli. Možda je baš zbog toga postala omiljeno štivo kojem se vraćamo ponovno i ponovno.

Božićne slikovnice - 1 Mali princ, Antoine de Saint Exupery (Foto: Sonja Kovač)

Tradicionalne priče iz raznih kutaka svijeta

Zimske priče (Znanje) Dawn Casey uz prekrasne ilustracije Zanne Goldhawko odvest će djecu u svijet izabranih pripovijetki iz cijeloga svijeta. Zavirite u ovu riznicu prepunu čarobnih priča koje, svaka na svoj način, slave zimska blaga i veselja i sve što nosimo u sebi i što nam grije srca dok vani vlada zima. U ovim toplim i nježnim bajkama za mlađe čitatelje i pustolovinama epskih razmjera za one starije uživat će cijela obitelj.

Božićne slikovnice - 4 Zimske bajke, Dawn Casey (Foto: Sonja Kovač)

Priče koje nas uče da nikada ne prestanemo sanjati

Božićne bajke (Naklada Ljevak) Jasminke Tihi-Stepanić, jedne od naših najboljih književnica za djecu i mlade, zbirka je priča podijeljena na dva dijela. U prvom dijelu pod nazivom Božićno vrijeme krije se 12 priča koje će čitatelje podučiti kako podijeliti s nekim tko nema, kako pružiti usamljenima riječ nade i utjehe ili pomoći nemoćnoj životinji... U drugom dijelu pod nazivom Božićne sanjarije pronaći ćete pet priča koje nas potiču da nikada ne prestanemo sanjati. Ove priče u sebi kriju pravi duh Božića.

Božićne slikovnice - 8 Božićne priče, Jasminka Tihi-Stepanić (Foto: Sonja Kovač)

Savršena priča za laku noć dok odbrojavate dane do Božića

Sigurni smo da ste u nekom trenutku odrastanja od nekoga čuli da Djed Božićnjak ne postoji. Upravo to dogodilo se i dječaku Jacksonu, glavnom liku romana Noć kad sam upoznao Djeda Božićnjaka (Znanje) Bena Millera, koji je to čuo od svojeg prijatelja. Odlučan da dokaže kako to nije točno, Jackson cijelu noć čeka dolazak Djeda Božićnjaka kako bi čuo njegovu nevjerojatnu pripovijest. Kad mu se želja ostvarila i Djed Božićnjak se spustio niz njegov dimnjak, ispričao mu je očaravajuću bajku koja se odvija u čarobnom snježnom krajoliku gdje Torvil, mrzovoljni i škrti vilenjak, na kraju čudesnog putovanja otkriva pravo značenje Božića. Nije to bila priča kakvu je Jackson očekivao, ali Djed Božićnjak bio je u pravu kad mu je rekao da nijedna dobra priča to nije...

Božićne slikovnice - 7 Noć kad sam upoznao Djeda Božićnjaka, Ben Miller (Foto: Sonja Kovač)

Pozivamo sve čarobnjake da blagdane provedu u Hogwartsu

Mali čarobnjak ove je godine ponovno stigao na police knjižara. Novo izdanje romana Harry Potter i kamen mudraca (Mozaik knjiga) J. K. Rowling, prvog nastavka serijala, uz novu naslovnicu pronaći će put do srca i starih i novih čitatelja koje tek čeka ovo uzbudljivo magično putovanje Harryja Pottera i njegovih prijatelja. Zimsko vrijeme, tople čarape i šalica vruće čokolade uvijek nas mame da posegnemo za ovom knjigom jer Hogwarts je najljepši kad je pod snijegom, a u kaminima dvorca pucketa vatra.

Božićne slikovnice - 5 Harry Potter i kamen mudraca, J.K. Rowling, (Foto: Sonja Kovač)
 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju