Slavni fotograf Peter Lindbergh preminuo je 3. rujna u 75. godini života. Tužnu vijest potvrdili su najbliži članovi njegove obitelji, a uzrok smrti još uvijek nije poznat.

Galerija Fotografije Petera Lindbergha - 1 Fotografije Petera Lindbergha - 3 Fotografije Petera Lindbergha - 6 +7 Portret Charlize Theron

Peter se rodio 23. studenog 1944. godine u gradiću Leszno koji se tada nalazio u području Poljske pod okupacijom Nijemaca. Djetinjstvo je provodio na dvije lokacije, u njemačkog Duisburgu i nizozemskog Noordwijku, gradovima koji su kasnije imali velik utjecaj na njegov fotografski izričaj.

Upisao se na Umjetničku akademiju u Berlinu, ali nemirni duh i želja za istraživanjem svijeta odveli su u francuski grad Arles gdje je slijedio stope svog idola, Vincenta van Gogha. Zatim je uslijedilo dvogodišnje putovanje kroz Španjolsku i Maroko.

Nakon povratka u Njemačku, upisuje studij apstraktne umjetnosti na fakultetu u Krefeldu i ubrzo dobiva poziv za izlaganje svojih fotografija u avangardnoj galeriji Denise Rene.

Peter Lindbergh Peter Lindbergh (Foto: Getty Images)

Lindbergh je većini najpoznatiji kao čovjek koji je redefinirao modnu fotografiju. Modni fotograf trebao bi doprinijeti definiranju slike suvremene žene ili muškarca, reflektirati određenu društvenu ili ljudski stvarnost. Koliko je nerealna današnja komercijalna agenda retuširanja svih znakova života i iskustva, retuširanja osobne istine lica, kazao je svojevremeno.

Sukladno vlastitoj ideji fotografije koja nije opterećena lažnim savršenstvom, svoje modele najviše je volio fotografirati u prirodnom izdanju, sa što manje šminke.

Portret Kate Moss Portret Kate Moss (Foto: AFP)

Svjetsku slavu stekao je krajem 80-ih fotografirajući legendarnu generaciju novih supermodela. Tako su se na nezaboravnoj naslovnici siječanjskog broja britanskog izdanja Voguea 1990. godine prvi put zajedno našle Linda Evangelista, Naomi Campbell, Tatjana Patitz, Cindy Crawford i Christy Turlington.

Peter Lindbergh Peter Lindbergh: "Kada govoriš osjećajno i inteligentno, to je ljepota"

Supermodeli su postali supermodeli ne zato što su bile ljepše od ostalih već zbog toga što su bile neovisne. Odjevene samo u bijelu majicu i traperice, s minimalnom šminkom i frizurom te bez štikli i skupih haljina uspjele su se nametnuti ne egzistirajući pri tome kroz svoj društveni status kao većina žena koje su se pojavljivale u časopisima.

One su napravile revoluciju, a nisam siguran može li se ona dignuti u današnje vrijeme. Retuširanje je stvorilo nedopustivu sliku žene, dok je zbog potrebe modnih revija došlo do hiperprodukcije manekenki, rekao je Lindbergh povodom otvaranja svoje zagrebačke izložbe Images of Women & Unknown 2014. godine.

Iako će ga mnogi tako pamtiti, nikada nije volio etiketu modnog fotografa koju su mu nametnuli mediji. Na pitanje tko je Peter Lindbergh imao je jednostavan odogovor: Ja mogu biti puno toga, ali nemojte me definirati kao modnog fotografa! Moda je samo mali dio neizmjernog svemira koji se prostire kroz cjelokupni medij fotografije. Ljudi ne moraju znati ništa o meni. Samo trebaju pogledati moje fotografije.

Peter Lindbergh i Linda Evangelista Peter Lindbergh i Linda Evangelista (Foto: AFP)

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju