Nošenje visokih potpetica na nekim je radnim mjestima obavezni dress code, no mnoge žene smatraju da bi ta praksa trebala otići u povijest. Među njima je i recepcionarka Nicola koja je dobila otkaz jer nije nosila cipele s visokom potpeticom

Britanka Nicola Thorp iz Londona pokrenula je peticiju na stranici britanskog parlamenta kojom traži promjenu poslovnog dress codea za žene prema kojem je na nekim radnim mjestima nošenje cipela s visokom potpeticom obavezno.

Nicola, recepcionarka u financijskoj tvrtki PwC, na taj potez se odlučila nakon što ju je njen poslodavac poslao kući jer nije nosila cipele s visokom potpeticom. Nicola, koja je ondje bila privremeno zaposlena, otpuštena je bez plaće.

Britanka Nicola Thorp iz Londona dobila je otkaz jer nije željela nositi štikle na poslu. Pokrenula je peticiju koja je do sada skupila preko 102.000 potpisa

'U Velikoj Britaniji još uvijek je legalno zahtijevati od zaposlenica da nose visoke potpetice i onda kada one to ne žele. Pravila dress codea trebala bi se promijeniti i dozvoliti ženama da dolaze na posao u cipelama s ravnim đonom ako to žele. Pravila dress codea koja trenutno postoje su zastarjela i seksistička', napisala je Nicola u peticiji koja je dosad skupila preko 104.740 potpisa.

Vlada Velike Britanije reagira, odnosno odgovara na sve peticije koje skupe više od 10.000 potpisa, a peticija sa 100.000 potpisa uzima se u obzir za raspravu u parlamentu. Tako da Nicolina peticija o izmjeni pravila odijevanja na poslu ima velike šanse da postane predmet rasprave u britanskom parlamentu.

U Velikoj Britaniji zakon dozvoljava poslodavcu da otpusti zaposlenika koji ne poštuje dress code u slučaju da je zaposlenik prethodno bio upozoren i da mu je dano dovoljno vremena da se počne odijevati u skladu s pravilima. U intervjuu za postaju BBC Radio London Nicola je rekla kako joj je poslodavac naredio da mora nositi cipele s potpeticom visokom između 5 i 10 centimetara. Nicola na to nije željela pristati istaknuvši da isto pravilo ne vrijedi za muške kolege.

Bi li nošenje visokih potpetica na poslu trebalo biti obavezno?

glasova:

'Rekla sam im 'ako mi možete dati razlog zašto bi me nošenje ravnih cipela ometalo u obavljanju moga posla, onda u redu.' Ali nisu mi mogli dati razlog. Očekivali su od mene da odradim 9-satnu smjenu u visokim potpeticama od čega bih većinu vremena trebala provesti na nogama. Rekla sam im da to neću moći raditi u štiklama', ispričala je Nicola za BBC Radio London. Dodala je da su joj se smijali kada ih je pitala zašto se od muških zaposlenika ne očekuje da nose visoke potpetice.

Sudeći prema broju potpisa na peticiji koju je pokrenula, Nicola Thorp ima mnogo istomišljenika. Među njima je sigurno i veliki broj žena koje jako dobro znaju koliko neudobno cjelodnevno nošenje visokih potpetica može biti. Osim toga, dokazano je da dugo nošenje štikli može oslabjeti gležnjeve.

Pogledajte i slike koje trebaju vidjeti sve kćerke i sinovi.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju