Pjenušci i šampanjci stalni su pratitelj svih slavlja, posebno novogodišnje noći. Uživamo u njima kod posebnih prilika a često kao aperitiv prije ručka u restoranu ili kao kraj večere uz kremaste deserte. Niz je razloga za otvaranje boce pjenušca a da vam olakšamo odabrali smo 5 cjenovno prihvatljivih prijedloga sa polica većih hrvatskih trgovina

Pjenušava vina mogu biti bijela, roze pa čak i, iako vrlo rijetko na našim policama, crvena. Na boci ćete još pronaći informacije o slatkoći pjenušca kojeg kupujete. Dobro ih je znati, kako biste pravilno odabrali i znali što kupujete. Iako postoji još kategorija, ove ćete najčešće susresti na našim policama:

• BRUT i EXTRA BRUT suhi pjenušci bez ostatka neprevrelog šećera

• SEC je polusuhi pjenušac, koji nije potpuno sladak ali ćete osjetiti slatkoću prilikom ispijanja.

• DEMI SEC je potpuno sladak

Većina velikih proizvođača proizvodi nekoliko stilova pjenušaca, pa će tako u ponudi Freixeneta biti i Brut, Extra Brut, Sec i Demi Sec a vi ćete ovisno o stilu kojeg preferirate odabrati onaj koji vam se najviše sviđa.

ODABIR IZ SUPERMARKETA
Praktična opcija da uz kupovinu namirnica odmah imamo prilike kupiti i vino. Supermarketi danas nude prilično široku ponudu vina.

Freixenet Cava
Cijena: od 50 - 60 Kn

 

Freixenet Carta Nevada pristupačnija i voćnija linija dok kod Cordon Negro očekujte kompleksnije note, svježinu i kremoznost.

Najzastupljeniji španjolski pjenušac - cava je na policama svih većih supermarketa. Proizvedeni tradicionalna metodom vrenja u boci što znači da se ovi pjenušci proizvode istom metodom kao i mnogo poznatiji (i skuplji) Champagne.

Cave su pitke i osvježavajuće s laganim voćnim i citrusnim notama.

Odlična su vrijednost za novac, a često ćete ih naći i ispod navedene cijene na popustima. Freixenet Cordon Negro u crnoj ambalaži njihov je najprodavaniji pjenušac.

Podrumi Mladina Poy
Cijena: oko 50 Kn


Poy Rose osvježavajuće je polusuho pjenušavo vino od Portugizca dok plava etiketa označava suhu varijantu.

Poy pjenušci dolaze iz okolice Zagreba, s vinograda Pleševičkog kraja. Zanimljivo pakiranje i vesele etikete dobar su odabir ako želite jednostavno i voćno pjenušavo vino. Etiketa sa rozim linijama je polusuhi pjenušavi roze, a ako ne volite vina tog stila, odaberite bocu s plavim linijama koja označava suho pjenušavo vino.

Podrumi Mladina Poy Premium
Cijena: 70 Kn


Premium linija dobivena je tradicionalnom metodom vrenja u boci.

Poy Premium zlatne je etikete a nešto veću cijenu ovog pjenušca opravdava tradicionalna metoda vrenja u boci kojom vino dobiva kompleksnije arome na kraju. Kompleksnije i zaokruženije ali ipak voćne note dominiraju – kruška, jabuka te osvježavajući citrusi. Idealan kao aperitiv.

ODABIR IZ VINOTEKE

U vinotekama vas čeka veći izbor pa smo u naše prijedloge za novogodišnje mjehuriće uvrstili i talijanski Prosecco kao i best buy francuski pjenušac.

Posjetili smo vinoteku Vivat fina vina u Martićevoj ulici i za vas odabrale:

Prosecco Valdobiadonne Superiore
Cijena: 66 Kn

Ako birate Prosecco preporučamo da to bude onaj sa superiornih položaja Valdobiadonne.

Prosecco je jedno od najpoznatijih pjenušavih vina u svijetu, a ovaj dolazi sa superiornih položaja za proizvodnju Prosecca – Valdobiadonne. Ovaj je pjenušac je voćan i mirisan. Talijani vole za Champagne reći kako je kompleksan i zahtjevan, a Prosecco jednostavan i namijenjen za uživanje i opuštanje. Voćne arome iskaču iz čaše, a ovo je suhi stil.

U vinoteci možete birati između suhog, polusuhog i rose stila. Dobit ćete jednog od najboljeg predstavnika Prosecca za vrlo pristupačnu cijenu.


Bouvet Saphir
Cijena: 75 Kn

Bouvet Ladubay predstavlja best buy u kategoriji francuskih pjenušaca.

Ako vam kod spomena pjenušaca, odmah na pamet pada Francuska a možda želite kušati cjenovno prihvatljivije mjehuriće, Bouvet Saphir iz Saumura u dolini Loire je best buy.

Dobiven naravno tradicionalnom metodom vrenja u boci, osim voćnih i cvjetnih nota te kruške i jabuke, osjetiti ćete i kompleksnije arome poput lješnjaka i orašastih plodova.

Coco Chanel jednom je prilikom izjavila da pjenušce pije samo u dvjema prilikama: kada je sama i kada nije. Slušajući starije i mudrije, ne trebamo čekati posebne prilike za otvaranje omiljenih pjenušaca – uz mjehuriće svaka je prilika, više nego posebna.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju