Britanci su Davida Bowie proglasili najvećim zabavljačem 20. stoljeća. Učinili su to u sklopu ankete koju je BBC proveo za potrebe emisije "Icons", a pjevač koji je preminuo u siječnju 2016. godine u svojoj je kategoriji pobijedio Marilyn Monroe, Charlieja Chaplina i Billie Holiday.

Galerija David Bowie i Iman - 1 David Bowie i Iman - 8 David Bowie i Iman - 7 +3 David Bowie i Iman - 6  

On je podignuo ljestvicu kreativnosti za sve zabavljače i zato zaslužuje da ga britanska javnost okruni kao najveću ikonu 20. stoljeća, rekla je o glazbeniku glumica Kathleen Turner.

Činjenicu da je proglašen najvećim zabavljačem 20. stoljeća iskoristit ćemo kao povod za podsjetiti se na ljubavnu priču pjevača i njegove dugogodišnje supruge Iman.

NAJDRAŽA LJUBAVNA PRIČA

Moja najdraža ljubavna priča je naša, napisala je dvije godine nakon pjevačeve smrti Iman.

A ta priča počela je 1990. godine.

Veze rockera i modela bile su gotovo pa klišej u Hollywoodu, a to je dobro znala i Iman, somalijski supermodel.

Zato priča o njihovim počecima ide tako da ona zapravo nije htjela izlaziti s velikom rock zvijezdom kakva je bio David Bowie nakon što su se upoznali na jednoj večeri 1990. godine.

Govoreći o tim počecima u jednom intervjuu 2011. godine Iman je rekla: Nisam se htjela spetljati s rock zvijezdom. Nema šanse. To nije pametna stvar. Ali David je učinio da se predomislim. Osvojio me.

U slučaju Davida Bowieja bila je to ljubav na prvi pogled. Svojedobno je rekao da je prvu večer nakon upoznavanja smišljao imena za njihovu zajedničku djecu.

Privlačnost koju sam osjetio prema njoj bila je trenutna i sveobuhvatna. Nisam mogao spavati od uzbuđenja nakon našeg prvog spoja. To da će mi biti žena u mojoj je glavi bila gotova stvar. Nikada u životu oko ničega nisam bio tako strastven. Jednostavno sam znao da je ona ta, rekao je u jednom intervjuu 2000. godine.

David Bowie i Iman - 4 David Bowie i Iman - 4 (Foto: Getty Images)

VEZANJE TENISICA

Ne čudi zato da je njegovo udvaranje uključivalo sve - od romantične vožnje brodom po Parizu do vezanja tenisica. Upravo to vezanje je bilo trenutak u kojem se Iman zaljubila u pjevača.

Sjećam se da su s vezice na mojim tenisicama odvezale, a David je bio na koljenima nasred ulice i vezao ih za mene, prisjetila se Iman. Ono što je uvijek naglašavala je da se ona zaljubila u Davida Jonesa.

Nisam se zaljubila u Davida Bowieja. Bowie je samo persona. Pjevač, zabavljač. David Jones je čovjek kojeg sam upoznala, objašnjavala je.

Somalijska ljepotica i glazbenik oženili su se 1992. godine u Toskani. Iako je on bio glazbenik, a ona supemodel i bili su dio jet-set svijeta, uvijek su nastojali sačuvati svoju intimu za sebe.

TAJNA DUGOVJEČNOSTI

Objašnjavajući tajnu njihovog braka koji je trajao više od 20 godina, sve do pjevačeve smrti, Iman je rekla da su ključ strast i poštovanje. Osim toga, od samih početaka odlučili su držati medije daleko od svoje kuće unatoč njihovim javnim poslovima.

Oboje su imali po jedno dijete iz prijašnjih brakova, a zajedničku kćer dobili su 2000. godine. Djevojčici su dali ime Alexandria Zahra Jones.

Pjevač je kao otac bio odmjeren i razuman, a istovremeno zabavan, dok je Iman bila zadužena za disciplinu. Zajedničko dijete ih je, prema vlastitom priznanju, još više zbližilo.

Iako su imali kuće u Londonu i na otoku Mustique, njihova glavna baza i dom bio je New York.

Ljubav s početka 90-ih bila je jednako jaka i 20 godina kasnije.

Objašnjavajući zašto je to tako, Iman je u jednom intervjuu rekla da ju pjevač uvijek nasmijava i da je njihov život poput kabarea u kojem i ona njega nasmijava.

David Bowie i Iman - 3 David Bowie i Iman - 3 (Foto: Getty Images)

LJUBAV KOJA JE VJEČNA

Kada je 2004. godine Bowie imao srčani udar, Iman je bila uz njega i pomagala mu u oporavku. Iako su i dalje čuvali svoju privatnost, zahvaljujući društvenim medijima javnost je dobila malo više uvida u njihov život.

No, privatnost im je i dalje ostala pri vrhu liste prioriteta pa su rijetki znali da glumac boluje od raka.

Dva dana prije pjevačeve smrti, Iman je njegov rođendan i izlazak albuma "Blackstar" proslavila objavom nekoliko fotografija svog supruga na društvenim mrežama.

A na društvenim mrežama objavom starih fotografija i dalje potvrđuje da je njihova ljubavna priča - njoj najdraža.

Pročitajte i priču o neprežaljenoj Elvisovoj ljubavi koju je kralj rock 'n' rolla morao ostaviti zbog Priscille.

David Bowie i Iman - 8 David Bowie i Iman - 8 (Foto: Getty Images)

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju