Iako plivanje možda nije prvi sport na koji najčešće pomislimo kada se poželimo riješiti masnih naslaga s područja trbuha, možda bismo ipak trebali.

Naime, nijedna druga vježba neće istodobno sagorijeti kalorije, ubrzati metabolizam i učvrstiti baš svaki mišić u našem tijelu.

Sat vremena laganog plivanja sagorijeva oko 500 kalorija, dok intenzivniji oblici poput prsnog ili leđnog plivanja mogu sagorijeti do 700 kalorija.

Tajna je u tome što je voda čak 800 puta teža od zraka te u njoj djeluje sila uzgona. Otpor svim našim mišićima pruža se iz svih smjerova, a istodobno voda rasterećuje mišiće i zglobove, što nije slučaj s gotovo svim vježbama izvan vode.

Kada donesemo odluku o plivanju kao načinu rekreacije, čak i nakon dolaska s mora, treba imati na umu kako mu pristupiti. Naime, pogrešno je dati se odmah sav u to i očekivati da ćemo već prvog dana moći otplivati sat vremena.

Sat vremena laganog plivanja sagorijeva oko 500 kalorija, dok intenzivniji oblici poput prsnog ili leđnog plivanja mogu sagorijeti do 700 kalorija.

Kako za WomensHealth kaže Joel Shinofield, profesor plivanja na Sveučilištu Washington and Lee u Virginiji, već se nakon četiri minute plivanja većina ljudi osjeća iscrpljeno.

To se događa zbog toga što se naša pluća moraju prilagoditi novom načinu disanja, kardiovaskularni sustav radi na potpuno drugačiji način, a za pokretanje u vodi potreban nam je svaki naš mišić.

Plivanje Deset razloga zbog kojih je plivanje najbolji izbor baš za svakoga

Zato je potrebno krenuti postupno, što će dugoročno dovesti naše tijelo u savršenu formu, a masne naslage na trbuhu postat će stvar prošlosti.

Prije svega, procijenite svoje trenutno stanje. Čak i ako ste sasvim prosječni plivač, itekako možete suzbiti masne naslage, no pripazite da svoje vrijeme u vodi zaista produžujete postupno. Prije samog čina plivanja obvezno je potrebno zagrijati mišiće. Tako ćete ih pripremiti za povećanje cirkulacije krvi u cijelom tijelu koja ih očekuje tijekom samog plivanja. To možete učiniti hodanjem u plićoj vodi, a oni vještiji mogu posegnuti i za jogom u vodi.

Potrebno je plivati barem pola sata po nekoliko puta tjedno kako bi se postigli vidljivi rezultati.

Kada ste jednom u vodi, potrebno je plivati barem 30 minuta kako bi vježba u periodu od nekoliko tjedana pokazala rezultate. No ne zaboravite raditi pauze i mijenjati stilove plivanja kako biste si olakšali. U konačnici, topljenje masnih naslaga ovisi o stalnom pokretu pod otporom, a ne o vrsti vježbi koju izvodite.

Nakon završetka plivanja potrebno je polako izaći iz vode kako bi se tijelo opet prilagodilo novim uvjetima te kako bi se smanjio broj otkucaja srca.

Za najbolje rezultate potrebno je plivanje kombinirati s zdravom prehranom te što manjim unosom zasićenih masti kako bi se povećao vaš potencijal sagorijevanja kalorija. 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju