Egipatski mau jedna je od najstarijih mačjih vrsta na svijetu i smatra se izravnim potomkom mačaka koje su kraljevski živjele u palačama drevnih faraona.

Stari Egipćani najpoznatiji su mačkoljupci koji su ove životinje smatrali svetima. Arheološki ostaci stari više od 3000 godina jasno pokazuju da je mačka u hramovima bila oličenje božice Bast, a kod kuće ljubimica sa statusom člana obitelji.

'Egipatski mau jedna je od najstarijih mačjih vrsta na svijetu i kao kućne ljubimice ove čudesne mačke u starom Egiptu imale su status božanstva'

Iako nema dovoljno znanstvenih dokaza da je legendarna egipatska kraljica Kleopatra imala ovakvu mačku, to se smatra vjerojatnim. Zanimljivo je da Kleopatru često uspoređuju s mačkom zbog ljepote, inteligencije i misterioznosti.

1. Osebujan kraljevski pedigre
Egipatski mau iznimno je cijenjena čistokrvna pasmina čiji su preci lovili miševe po hodnicima faraonskih palača. I današnji primjerci ove vrste dobri su lovci i jako se vole igrati na bilo koji način nalik lovu.

Premda je vrlo aktivna, zaigrana i okretna (na glasu je kao najbrža kućna mačka koja može juriti do 50 kilometara na sat), ova maca izuzetno je privržena vlasniku te odana obitelji s kojom živi.

2. Inteligentna, mazna i druželjubiva
Egipatski mau ne voli samoću, nego traži društvo i pažnju. Jako se voli maziti i dobro se slaže s djecom. Osim što je umiljata, iznimno je inteligentna i ima osebujan temperament.

3. Točkasta ljepotica svilenkastog krzna
Ova graciozna maca velikih zelenih očiju privlači poglede i prekrasnim točkastim krznom srebrne ili brončane boje. Točke različitih oblika i veličina nepravilno su “razbacane“ po krznu pa egipatski mau izgledom pomalo podsjeća na divlju mačku. Egipatski mau otporna je vrsta dobrog zdravlja, a zbog kratke dlake lako ju je njegovati.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju