Zakopčati traperice ponekad se čini kao nemoguća misija, a tome je, osim viška kilograma, uzrok najčešće nadutost. Kako bi je pobijedili i uspostavili ravnotežu iznutra, koja je podjednako važna kao i ravnoteža izvana, možemo se poslužiti s nekoliko trikova zbog kojih će nam naša crijevna mikrobiota biti zahvalna.

1. Vašoj prehrani dodajte probiotike

Namirnice bogate dobrim bakterijama, poput već spomenutog jogurta i kefira, ili probiotički dodaci prehrani mogu nam vrlo brzo i učinkovito pomoći da uravnotežimo našu crijevnu mikrobiotu i riješimo se probavnih smetnji.

Probiotici supoznati kao potporna terapija u slučaju narušene probave koja se obično manifestira proljevom, nadutošću i vjetrovima, a pojedini mogu pomoći i u slučaju intolerancije na laktozu. Može ih se uzimati i preventivno, prije jela, kako bi smanjili napuhujući učinak određenih namirnica. Posavjetujte se s vašim liječnikom ili ljekarnikom koji bi probiotički dodaci prehrani ili lijekovi bili najbolji za vas.

2. Izbijegnite zatvor

Premalo vlakana, tekućine i fizičke aktivnosti mogu dovesti do zatvora koji u konačnici uzrokuje nadutost. Kako bi to izbjegli u vašoj prehrani trebala bi prevladavati vlakna, 25g dnevno za žene i 38g za muškarce, koja možete naći u cjelovitim žitaricama, voću, povrću, orašastim plodovima i sjemenkama. Pijete dovoljno tekućine, barem 6 do 8 čaša dnevno i pokušajte se baviti fizičkom aktivnošću pet puta tjedno po barem 30 minuta.

Jedite više manjih obroka dnevno, izbjegavajte namirnice koje napuhuju kao što su grahorice i povrća poput brokule, karfiola ili kelja, a svoju prehranu obogatite onima koje smanjuju nadutost poput čaja od mente, đumbira, ananasa, peršina ili jogurta.

3. Isključite intoleranciju na pšenicu i laktozu

Alergije i intolerancije pojedinih vrsta hrane mogu rezultirati pojačanom proizvodnjom plinova i nadutošću. Bilo bi najbolje da se posavjetujete s vašim liječnikom sumnjate li na alergiju na neku namirnicu te pritom napravite potrebne pretrage, a intoleranciju možete pokušati provjeriti na način da na tri tjedna izbacite namirnicu na koju sumnjate da ne podnosite, pa je nakon toga opet uvedete u vašu prehranu.

Intoleranciju provjerite na način da na tri tjedna izbacite namirnicu na koju sumnjate da ne podnosite, pa je nakon toga opet uvedete u vašu prehranu.

Pojave li se tada simptomi poput nadutosti ili proljeva, smanjite unos tih namirnica te u slučaju mliječnih namirnica, prije onih bogatih masnoćama birajte fermentirane poput jogurta, kefira, svježih ili dozrelih sireva.

4. Ne pretjerujte s gaziranim pićima

Mjehurići u gaziranim pićima, čak i onim dijetalnim uzrokuju zadržavanje plinova u vašem trbuhu i stvaraju nadutost. Stoga, umjesto njih birajte vodu koju možete obogatiti limunom, limetom ili svježim krastavcem teprirodnim sokovima i biljnim čajevima kao što je onaj od mente.

5. Jedite sporije

Jedite sporije i uživajte u hrani jer hranite li se brzo i ne prožvačete li dovoljno hranu velika je vjerojatnost da ćete se ubrzo osjećati naduto. Vrijeme vašeg hranjenja trebalo bi trajati najmanje 30 minuta. Isto tako imajte na umu da probava počinje od vaših ustiju te da možete smanjiti nadutost već time da bolje prožvačete hranu. Osim toga sporijem hranjenjem više uživate u hrani te ste brže siti što rezultira unosom manje količine.

6. Ne pretjerujte sa žvakaćim gumama

Pretjerana konzumacija žvakaćih guma, neminovno dovodi do gutanja zraka zbog čega se osjećamo 'napuhano'. Ako imate naviku cijeli dan u ustima imati žvakaću gumu, zamijenite ju cuclanjem pepermint bombona ili grickanjem zdravih grickalica poput vlaknastog voća i povrća ili kokica napravljenih na kokosovom ulju.

7. Izbjegavajte proizvode sa smanjenim udjelom šećera

Oni koji konzumiraju proizvode sa smanjenom količinom šećera ili one s umjetnim sladilima, često pate od nadutosti. Izbjegavajte takve namirnice što je više moguće ili ograničite njihov unos na dva obroka ili pića dnevno.

 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju