Nakit, čuvar uspomena i odraz osobnosti, savršen je izbor poklona za buduće mladenke, ali i za posebne prigode kao što su rođendani, krštenja ili krizme. Zbog emocionalne, ali i materijalne vrijednosti tradicionalni nakit kao poklon postaje trajna uspomena i poveznica s dragim osobama kojih se rado sjetimo.

Galerija Abrakadabra tradicionalni nakit - 36 Abrakadabra tradicionalni nakit - 35 Abrakadabra tradicionalni nakit - 28 +35 Abrakadabra tradicionalni nakit - 21

 Tijekom povijesti različiti su komadi nakita bili simboli statusa, uvjerenja, običaja ili su pak označavali pripadnosti određenoj obitelji ili zajednici. Upravo je zbog toga tradicionalni nakit poseban i vrijedan, svaki komad ima svoju priču koja se prenosi s generacije na generaciju.

Kao nenametljivi odraz naše osobnosti, tradicionalni nakit pruža nam mnogo više od estetske ljepote. U prigodama u kojima postaje poklon on se pretvara u kulturnu baštinu i znak povjerenja između više generacija. Ručno izrađeni od vrhunskih materijala, poput zlata, srebra, dragog kamenja i bisera, takvi komadi nakita unikatni su čuvari prošlosti jedinstvenih karakteristika koje su specifične za određenu regiju ili područje Hrvatske. Na webshopu Abrakadabra krije se prava riznica tradicionalnog nakita iz koje za svoje najdraže osobe i njihove posebne životne trenutke možete odabrati komade nakita koji će predstavljati trajnu uspomenu, emocionalnu, ali i materijalnu vrijednost.

Abrakadabra tradicionalni nakit Abrakadabra tradicionalni nakit Foto: Abrakadabra

Iako su splitske košarice navodno bile inspirirane motivima Venecije, šibenski botuni bili su ukras na muškim narodnim nošnjama. Danas su prepoznati kao originalni šibenski suvenir koji rado nosimo u obliku privjeska na ogrlici, narukvici ili pak naušnicama.

Peružine ili nekadašnje ukosnice koje su pomorci pri povratku s broda poklanjali svojim odabranicama postale su simbol otoka Paga, a nakit s tim jedinstvenim motivom tijekom povijesti je postao emotivna baština koju čuvaju generacije.

Na webshopu Abrakadabra možete pronaći i konavoske naušnice, omiljeni modni dodatak glumice Jelene Perčin. ''Velika sam ljubiteljica starinskog nakita, a konavoske naušnice za mene imaju posebnu sentimentalnu vrijednost i u posebnim su prigodama uvijek uz mene. Lako ih kombiniram uz sve, volim jednostavnost, monumentalnost i patinu koju nose sa sobom'', rekla nam je Jelena.

Abrakadabra tradicionalni nakit Abrakadabra tradicionalni nakit Foto: Abrakadabra

Zbog prirode posla, koji je često veoma intenzivan, priznaje nam Jelena, nakit nosi u danima predaha i odmora, kada ne brine o tome hoće li ga oštetiti, ali i u posebnim prigodama: ''Istinski uživam u takvim trenucima. Tada se osim konavoskim naušnicama volim nakititi i prstenjem ili ogrlicama i narukvicama, sve ovisi o inspiraciji. Tradicionalni je nakit za mene doista važna tekovina i, noseći ga, osjećam se drugačije, posebno.''

Osim što ga voli nositi, priznaje kako ga rado i poklanja dragim ljudima za posebne prigode, a uvijek se posebno razveseli kada i sama na poklon dobije komad nakita. ''Taj komad nakita, samo zato što je poklonjen s pažnjom, zauvijek obilježava vezu s osobom koja nam ga je darovala, ostaje trajna uspomena. Većina poklona koji se dobiju lako se mogu i potrošiti, a nakit nosi svoju priču i zbog toga mi je toliko i poseban'', zaključuje Jelena.

Abrakadabra tradicionalni nakit Abrakadabra tradicionalni nakit Foto: Abrakadabra

Zbog svoje trajne vrijednosti tradicionalni nakit oduvijek se nalazi pri vrhu liste najpoželjnijih poklona za sve generacije. Krizma, pričest, rođenje ili vjenčanje idealne su prigode u kojima će nakit ostati vječni podsjetnik na poseban trenutak i osobu koja ga je poklonila. Na webshopu Abrakadabra pronađite idealnog čuvara uspomena u obliku naušnica, narukvica, ogrlica ili pak privjesaka čija će emocionalna vrijednost s vremenom samo rasti.

Nova StudioSadržaj je napravljen u produkciji Nova Studija, native tima Nove TV, u suradnji s partnerom ABRAKADABRA po najvišim profesionalnim standardima.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju