Nastanak proširenih vena uzrokuje oštećenje genetskog koda te riziko faktori kojima pripadaju trudnoća, oralna kontracepcija, dugo sjedenje ili stajanje te premalena fizička aktivnosti. Srećom, proširene vene mogu se lako liječiti

Genetika je glavni uzrok proširenih vena. Oštećenje genetskog koda je definitivno osnova, bez toga nema proširenih vena. Svi ovi rizikofaktori mogu samo povećati djelovanje ovog oštećenja, kaže prim. dr. Viktor Lastrić.

Proširene vene mogu dovesti i do ozbiljnih komplikacija zbog čega ih je potrebno liječiti na vrijeme, a dr. Lastrić je u svojoj Poliklinici Lastrić od 1997. godine izveo više od 6.000 operacija.

Proširene vene mogu dovesti i do ozbiljnih komplikacija zbog čega ih je potrebno liječiti na vrijeme.

Danas, u rutinskoj proceduri u svijetu, radi se dvije vrste operacija. Jedna je suvremena neinvazivna operacija, a druga je tzv. endovenozna operacija, javnosti poznata kao operacija s laserom, radiovalovima ili sklerozacija pjenom. Razvojem tehnologije u primjenu je uvedena obična voda tj. vodena para pod povišenim tlakom, kaže dr. Lastrić

Operacija vodenom parom je ugodnija, a oporavak je jednostavniji i kraći, izostaju ožiljci i obojenost kože i to je daleko najprihvatljiviji način endovenozne operacije. Prednosti suvremene operacije su sprječavanje povratka proširenih vena, a endovenozne funkcionalni i estetski rezultati.

Takva kombinirana operacija ne traje dugo, a pacijent odmah ustaje i ne remeti se njegov život što nam je svima najvažnije.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju