Kultni roman Branislava Glumca "Zagrepčanka" vraća se na kazališne daske u novoj adaptaciji u režiji Dražena Krešića i produkciji Teatra Erato, čija će premijera biti 29. ožujka u Maloj dvorani Lisinski.

Mnogo se toga, a opet tako malo promijenilo otkad je publika prvi puta upoznala Marijanu i Vanju, glavne (anti)junake kultne Zagrepčanke. Ovaj roman Branislava Glumca, prvi put objavljen 1974., u međuvremenu je postao bestseler - dosad je prodan u više od 200 tisuća primjeraka.

Kao kazališni komad Zagrepčanka je prvi put postavljena 1976. u Zagrebu i smatra se jednim od najvećih hitova nacionalne kazališne kuće u sedamdesetim godinama 20. stoljeća.

Današnju koncepciju i adaptaciju potpisuju redatelj Dražen Krešić i dramaturg Patrik Gregurec, a igraju (u alternacijama) možda najnadareniji mladi zagrebački glumci i glumice - Tea Harčević, Nikolina Prkačin, Domagoj Janković i Bernard Tomić.

Okolnosti u kojima su živjeli i ljubili Marijana i Vanja možda su se promijenile, no priča o strastvenoj, ali nemogućoj ljubavi, opterećenoj klasnim i statusnim razlikama, i danas je svježa i moćna.

Branislav Glumac uspio je majstorskom vještinom slaganja slova stvoriti svevremensku priču koja ne poznaje granice - stavljanjem fokusa na osobno i intimno, u maniri velikih majstora, preko pojedinačnog je progovorio o univerzalnom.

Kroz priču o Marijani, neobuzdanoj djevojci iz višeg sloja, koja svoju obitelj doživljava kao licemjernu zajednicu i život traži na periferiji, u sigurnom i pouzdanom dobrom komadu stare zemlje, ova predstava brutalno razgolićuje ljude i razlaže sve nijanse društvenog života.

No, sada, dvije godine nakon potresa, Zagrepčanka je i mnogo više od kazališne predstave, ona je dar i posveta obnovi našeg ranjenog grada.

Stvaranje predstave podržali su Ministarstvo kulture Republike Hrvatske, Grad Zagreb, Dida Boža, Zagrebačka banka, Catrice cosmetics, Barcaffee, Pivovara Medvedgrad i drugi.
Za sve gledateljice i gledatelje na premijernoj izvedbi naši partneri i sponzori pripremili su i darove.

Scena iz predstave 'Zagrepčanka' Scena iz predstave 'Zagrepčanka' (Foto: Zadovoljna.hr)

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju