Magazin Vogue objavio je portrete 95-godišnje bake Luce iz Vitaljine, najjužnijeg sela u općini Konavle, a njezine fotografije preko noći su postale hit na društvenim mrežama.

O baki Luci s reporterkom Dnevnika Nove TV Viktorijom Bednjanec razgovarao je fotograf Adam Spencer Young.

Ona je zaista bila drugačija. Tradicionalna nošnja koju je imala. Iznimno me zanimalo što nosi i zašto to nosi. Bilo je pomalo kao da se vraćate natrag u prošlost, rekao je.

Fotografije su nastale prije dvije godine i bile su dio serije portreta Refleksije u sklopu koje je britanski fotograf hrvatskih korijena želio predstaviti kulturu i tradiciju zemlje.

Baka Luce - 3 Magazin Vogue objavio je portretre bake Luce (Foto: @AdamSpencerYoung/Instagram)

Riječi koje mu je rekla baka Luce usjekle su mu se u pamćenje.

Rekla je da je tako zahvalna na svemu što ima i na onome što joj je dano. Obitelji koju ima, prisjetio se fotograf za Dnevnik Nove TV.

U sporazumijevanju s bakom Lucom pomogla mu je sestrična Kim Lucia Bugatin.

Nije bila sramežljiva pred kamerom, dapače, baš je bila jako opuštena, lijepo je pozirala, imala je strpljenja. Nismo imali neka velika očekivanja, znala sam da će fotografije ispast lijepe, ali da će biti ovakva reakcija, baš i ne, rekla je Kim Lucia.

Baka Luce - 4 Magazin Vogue objavio je portretre bake Luce (Foto: @AdamSpencerYoung/Instagram)

O susretu s bakom Lucom Adam je pisao i na Instagramu.

Nije govorila ni riječi engleskog, ali me je dočekala raširenih ruku. Moja sestrična Kim Lucia Butigan bila je prevoditeljica i rekla mi je da je samo jednom u životu napustila selo - kad su Talijani došli za vrijeme rata.

Opisala je kako je izdržala težak život, ali je brzo potvrdila da je bio sretan. Tajna te sreće, rečeno mi je, je u tome da budete zahvalni na onome što iamte, da budete zahvalni Bogu i da ništa ne uzimate zdravo za gotovo, napisao je fotograf koji je baku snimio u njezinom vrtu pored stabla masline koja za nju samu predstavlja obitelj i snagu.

 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju