Poruka objavljena na stranici 'MaMe na Fejsu' upućena majkama koje se previše opterećuju čišćenjem i pospremanjem izazvala je mnogobrojne reakcije mama. Pročitajte što je mama Lina poručila drugim majkama koje su u komentarima ispod posta izrazile svoja mišljenja na tu temu

Majčinstvo je najljepši, ali i najteži posao na svijetu. Jer uz to što je majka, žena mora i raditi, pospremati, kuhati, biti supruga,... Mama Lina, članica virtualne zajednice MaMe na Fejsu odlučila je obratiti se mnogim majkama (pre)opterećenima čistoćom i pospremanjem te im je poručila da one nisu roboti i da imaju pravo na odmor.

Evo što je mama Lina napisala i poručila drugim mamama:

Mame, drage, nemojte raditi robote od sebe. Dajte si odmor, usporite. Dajte si pravo na prljav veš, prljav pod, prljavo suđe, ako osjećate umor. Imate pravo odmoriti, poručila je mama Lina ostalim majkama

'Odrađujem svoju smjenu, dolazim kući, ručam, pogledam zadaću mlađoj kćeri, popričam sa starijom, dajem zadatke za pomoć u kući i rušim se na kauč mrtva umorna. Da, ja sam mama koja si daje odmor.

Dajem si odmor od nekih sat vremena i kad je pod prljav, suđe neoprano, veš za sušenje, pranje, peglanje, kad je u kući apsolutni kaos ja legnem i ne vidim ništa. I znam da sam tu u manjini između drugih mama. Jer se većina mama sama sebi ne usudi dati odmor. Znam mnoge koje ne sjedaju dok sve u kući nije u savršenom stanju. Ali drage moje zašto?

U kakvom ste vi stanju nakon što je sve ostalo savršeno? Pogledajte se malo u ogledalo, jesu li vam podočnjaci do nosa ili do brade? Imate li nakon savršene kuće vremena, volje i živaca za savršenu igru, savršeno vođenje ljubavi ili savršeno uređivanje same sebe... Ma ja znam da nemate jer samo robot bi to mogao.

Mame, drage, nemojte raditi robote od sebe. Dajte si odmor, usporite. Dajte si pravo na prljav veš, prljav pod, prljavo suđe, ako osjećate umor. Imate pravo odmoriti. Ne oduzimajte si to pravo da biste dokazale da vi sve možete. Naravno da možete, ta žena ste! Žene mogu sve, ali često zaboravljaju da ne moraju!'


Svaka mama može se prepoznati u Lininim riječima, a mnoge od njih podijelile su vlastita iskustva u komentarima koji prate ovu objavu na stranici MaMe na Fejsu. Izdvojili smo komentare koji su skupili najviše lajkova:

'Nisam još dosegla taj stadij. Dođem doma, pojedem, sve pospremim i operem i tek onda legnem. Previše me grize' nered i zavidim svim mamama koje ga mogu ignorirati barem i na sat vremena', napisala je mama Ana.

'Slažem se, iako se moja mama zgraža nad mojom kuhinjom koja se ne blista. Nekad je i meni to bilo prioritet, ali kad ti djeca kažu 'mama kad ćeš se malo igrat s nama?' onda vrlo brzo baciš sve ostalo. I zato je ljepše s djecom, koju viđam samo par sati dnevno, ako i toliko zbog rasporeda škole i obveza, malo se poigrati, popričati, zajedno se nasmijati, nego peglati ili slično. Prašinu obrišeš i sutra je opet tu, a njihove minute su nepovratne', poručila je mama Ivana.

'Bravo, ja imam četvero odrasle djece i oduvijek sam si davala odmora. Posao nije zec, ne bu pobegel', podijelila je mama Ksenija.

'S ponosom kažem da mi NE PADA NA PAMET kad dođem s posla loviti se suđa, veša, usisivača ili bilo čega srodnog. Prvo zalegnem, sve četiri u zrak, a tko nije u školi dolazi na 'mazuljanje', napisala je mama Martina.


Susan Keogh, radijska voditeljica i majka 4-godišnje Faith nedavno je naišla na prozivanja da bi trebala dati otkaz i posvetiti se samo majčinstvu. Susan je na kritike reagirala, a pročitajte što je zaposlena mama odgovorila na poruku da mora dati otkaz.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju