Jednako što dijete upija prve riječi, pokrete i korake od najbližih mu, tate i mame, od istih se uči obrascima ponašanja koji ga definiraju kao karakternu osobu. Stoga je vrlo važno da svaki roditelj postane svijesan njemu benignih i usputnih ponašanja, ali i loših navika. Naime mali mozak sve shvaća doslovno, osjetljiv je i nema obrambeni mehanizam poput odrslog i osim toga mama i tata su idoli koje dijete oponaša i želi biti poput njih. Važno je stoga izbjegavati određena ponašanja pred djecom i jedino na takav način im pružiti najbolji primjer i najsigurnije utočište za odrastanje

1. Sitne  laži
Roditeljima često benigne male laži kojima se služi za lakše izvlačenje iz određenih situacija, u očima djeteta itekako su velike. Dobar je primjer situacija kašnjenja primjerice zbog prespavanog termina buđenja zbog kojeg dijete kasni u školu, većina roditelja učiteljima će smisliti lažno opravdanje kao primjerice neplanirani odlazak doktoru ili kašnjenje zbog gužve u prometu.

Te sitne laži izgovorene pred djetetom koje je svjesno prave istine i samog će mališana potaknuti na izbjegavanje odgovornosti i ne priznavanje greški.

2. Male tajne
Situacija u kojoj roditelj zbog svog propusta dijete uvodi u male tajne čine se vrlo benigne, no poruka koju mali mozak pohranjuje je kako se odgovornosti i obaveze lako mogu pogaziti. Primjerice jedan odlazak tate i sina u restoran brze hrane i dogovor na putu kući kako mama ne smije ništa znati, baš je fora no, takva sitnica ima niz posljedica.

Prije svega izbjegavanje istine djetetu stvara dojam kako se iz već pogrešno napravljenih postupaka lako može izvući, a osim toga u ovom slučaju narušava se autoritet drugog roditeljima od kojeg se tajne skrivaju.

3. Vrijeme provedeno u lošim navikama
Poznato je kako djeca od prvog dana upijaju navike i ponašanja najbližih osoba iz okoline, dakle roditelja. Stoga je od primarne važnosti da mame i očevi postanu svjesni vlastitih loših navika, jer jedino će na taj način spriječiti kopiranje istih od vlastite djece,

Najbolji primjer je problem brojnih roditelja s osnovnoškolcima koji radije vrijeme provode za kompjuterom negoli u igri s društvom, jedan od razloga takvog ponašanja je nedostatak uzora u roditeljima nesvjesno čineći istu stvar.

Stoga umjesto da nakon dolaska s posla upalite televizor ili kompjutor i zadubljeni sate provedete ispred ekrana, pozovite dijete u šetnju, igru loptom ili druženje uz kreativan rad.

4. Neprimjerene šale

Cinizam i sitne poštapalice na račun izgleda, mana ili ponašanja posve su benigne kada su usmjerene na odraslog pojedinca iz ekipe. No sarkazam pred društvom koji je upućen na račun nespretnosti ili mana djeteta u maloj glavi nikako nije bezbolan. Razlog neshvaćanju šale od strane najmlađih je njihovo doslovno poimanje izrečenog i učinjenog. 

Zato sa šalama na račun osmogodišnjaka i desetogodišnjaka treba vrlo oprezno i prizemljeno, ne ostavljajući prostora za ugrožavanje njihovog identiteta.

5. Gubljenje kontrole

Situacije u kojima se svađate s partnerom ili prepirete gorljivo sa svojim roditeljima, koristeću uvredljive izraze nikako nisu primjereni za male dječje uši. Dijete takve ispade primarno povezuje sa vlastitim greškama, držeći kakao je ono uzrokovalo vaš gubitak kontrole.

U ovim slučajevima dijete se osjeća krivim što vam neće priznati ili pokazati odmah, ali povlačenje u sebe i zaziranjem od napetih situacija u društvu posljedice su koje će ga obilježiti u njegovu odrastanju.

Ukoliko nesvjesno reagirate burno pred djetetom, nađite malo vremena i dajte mu do znanja o čemu se radi i isto tako jasno priznajući kako ste izgubili kontrolu zbog određene situacije ali nikako ne zbog njegovih postupaka.
 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju