Ne postoji ništa bolje od Božića sa svojom vlastitom malenom obitelji. Svjetla, zvukovi, ukrasi i mirisi učinit će to vrijeme čarobnim. Ali, svečani ručak, božićni kolači i čaša dobrog vina nisu uobičajen dio bebina dana, pa će dobro planiranje Božića osigurati da stvari teku glatko, a vi ćete izbjeći stres uzrokovan žongliranjem između bebinih potreba i potreba svih drugih. Nema sumnje da će sve biti drukčije, ali ako sve odigrate kako treba, 2013. Doživjet ćete svoj najbolji Božić dosad.

1. KOD KUĆE ILI NA PUTU
Odluka o tome gdje biste trebali proslaviti Božić mogla bi prouzročiti najveću blagdansku krizu sada kada imate malenu bebicu. Najljepši Božić provest ćete ondje gdje ste vi najsretniji. Ako ste opušteni i dobro raspoloženi, i vaše će dijete biti opušteno, kažu psiholozi.

Odlučite već sada što točno želite, kako bi sve prošlo glatko. Idete li rodbini za blagdane, nećete se morati brinuti za pečenje purice, ali ćete se morati pomiriti s činjenicom da nećete imati svoj uobičajeni mir. Ostanete li kod kuće, obroci i spavanje će proći glatko, ali vi ćete se morati pobrinuti i za goste.

Najzabavniji trenuci vašeg mališana su oni koje je proveo u igri s važnim ljudima u svome životu, osobito majkom i ocem

Odlučite li se za odlazak kod djeda i bake koji ne žive u vašem gradu, nekoliko tjedana unaprijed napišite popis svega što trebate ponijeti sa sobom, kako biste si osigurali putovanje bez stresa. Putujete li danju, svakako spakirajte stvari u automobil još večer prije.

Planirajte krenuti u vrijeme koje odgovara vašoj bebi, možda između obroka ili dok spava. Ako to znači da morate putovati tijekom noći, nema veze. Imat ćete opuštenije putovanje, a vaše će dijete biti mnogo sretnije kad konačno stignete na odredište.

2. SVEČANI RUČAK
Pečena purica vjerojatno će vam biti najmanja briga, a da biste si osigurali savršenu proslavu, ključno je da razmišljate unaprijed. Božićni je ručak najbolje prilagoditi bebinu dnevnome ritmu, pa ako spava u vrijeme ručka, jedite tad, a ako ne, jedite kasnije, kad vam mališan zaspi.

Mnogo je važnije da u miru poručate nego da se trudite jesti i istodobno ga držati u naručju. Ako već može samostalno sjediti u hranilici, tad ga uključite u slavlje. Tako će se osjećati uključeno, a uz to će i učiti kako se samostalno nahraniti te razvijati socijalne vještine.

3. ZADRŽITE RUTINU
Ne želite postati rob rutine, ali ne želite ni cendravo dijete. Najbolje je što više se nastojati držati rutine. Tako će se dijete zabaviti, a ujedno će i osjećati sigurnost poznatoga. Tjedan ili dva prije proslave oprezno obavijestite svoje goste da beba neće biti stalno s njima.

Na Božić mudro izmijenite rutinu i ranije probudite dijete kako bi do ručka bilo stvarno umorno i dobro spavalo, pa ćete se i vi moći malo odmoriti i u miru podružiti s odraslima. A nakon dobrog sna mališan će biti odmoran i spreman za aktivno poslijepodne puno igre i zabave.

Na Božić mudro izmijenite rutinu i ranije probudite dijete kako bi do ručka bilo stvarno umorno i dobro spavalo, pa ćete se i vi moći malo odmoriti i u miru podružiti s odraslima

4. ODMOR
Ako ste okruženi djedovima i bakama, iskoristite priliku da vam oni pričuvaju djecu kako biste imali malo vremena za druženje s partnerom. Prošećite malo svojim kvartom ili si priuštite odlazak na vruću čokoladu u lokalni kafić. Odmor je važan. Omogućuje vam da napunite baterije, a i za dijete je dobro da majka nije baš uvijek tu, jer će se tako bolje povezati s drugim ljudima.

Čak i ako se maknete na samo sat vremena, činit će vam se kao da ste bili na odmoru.

Neka primopredaja djeteta traje što kraće, kako se dijete ne bi previše uznemirilo. Vodite računa i o tome da mališan uza se ima omiljenu dekicu ili igračku koja će ga emocionalno utješiti i pružiti mu potrebnu sigurnost dok vas nema.

5. NAJBOLJI DAROVI
Možda mislite da će brdo darova oduševiti bebu, ali i smijeh, pjevanje pjesama te blještave dekoracije bit će joj podjednako uzbudljive. Ako već jede sve namirnice, dajte joj i komadić božićnog kolača, i oduševljenje će biti potpuno.

Najzabavniji trenutci vašeg mališana su oni koje je proveo u igri s važnim ljudima u svome životu, osobito majkom i ocem. Bombardiranje djeteta mnoštvom darova je kontraproduktivno. Dajte mu jedan po jedan dar. Također pratite govor njegova tijela. Ako okreće glavu, trlja oči i nastoji se umiriti navlačenjem za uši, znači da mu je potreban odmor od poticaja. Tad ga odvedite u hladnu, tamnu prostoriju da se malo odmori od brojnih dojmova.

6. OBITELJSKA TRADICIJA
Ako na Božić obično idete u crkvu, nema razloga da i sada to ne učinite. Zapravo, božićna misa je okupljanje koje je vjerojatno najprilagođenije djeci. Najlakše ćete zabaviti dijete tijekom mise ako u svoju torbu stavite i nekoliko igračkica. To može uključivati i obiteljsku fotografiju, šal, ključeve, zrcalo koje se ne može razbiti, knjigu ili prazan novčanik. Ponudite mu jednu po jednu stvar, kako bi mu stvarčice što dulje održale zanimanje.

7. TRENUCI ZA VJEČNOST
Naravno da se želite sjećati prvog Božića s djetetom, no ne želite provesti cijeli dan iza fotoobjektiva. Umjesto toga radije odvojite pet minuta kad ćete staviti dijete ispred bora i fotografirati ga. Bebe izgledaju neodoljivo u božićnoj odjeći: potražite odijelca s božićnim motivima i preslatke kapice. Igra skrivača ili lutkarska predstava odvući će mu pažnju kad ga poželite snimiti kamerom ili fotoaparatom i tako ovjekovječiti njegov prvi Božić.

Djeca obožavaju gledati fotografije s prošlih Božića, a uz to, od njih možete napraviti i prekrasne božićne čestitke.


STVARI U KOJIMA ĆE VAŠE DIJETE VEĆ OVAJ BOŽIĆ UŽIVATI

NOVOROĐENČE
Dijete možda neće prepoznati prabaku Barbaru, ali osjetit će veselu atmosferu. Ono osjeća zajedništvo ljudi na Božić, no pazite da ne ostane predugo budno. Također će se umoriti više nego obično zbog buke i mnoštva događanja, pa bi bilo dobro da ga stavite u krevet prije nego što postane cendravo.

3-6 MJESECI
S otprilike četiri ili pet mjeseci djeca počinju razlikovati boje, pa im je Božić prava vizualna atrakcija. Smjestite dijete ispred božićnog drvca i pustite ga da uživa u šarenim bojama. I nemojte očekivati preveliku reakciju na darove ako ima manje od osam mjeseci – najviše će uživati u gužvanju ukrasnog papira.

6-12 MJESECI
Vaše dijete će možda biti premlado da bi grickalo pečene krumpiriće, ali to ne znači da mu ne možete usitniti božićni ručak. Ipak, posjetitelje koji pristižu kroz dimnjak najbolje bi bilo izbjeći. Prema kraju prve godine bebe postaju svjesnije stranaca i briznut će u plač ako se pojavi tata odjeven kao Djed Mraz.

12-18 MJESECI
Vaš će mališan voljeti darove, božićne pjesme i kolačiće. Sada će već biti na nogama, stoga ukrase koji se mogu razbiti objesite na više grane božićne jelke i pazite na zdjelice s oraščićima. Božićno druženje zna postati vruće i zagušljivo, pa ponesite svog mališana sa sobom ako se odlučite prošetati nakon ručka. On će uživati u svježem zraku, a vi samo vodite računa o tome da je dobro odjeven kako mu ne bi bilo hladno.

www.pitajmamu.hr

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju