U današnjem svijetu u kojem digitalne tehnologije nesumnjivo imaju sve veću ulogu svojevrsnog posrednika, vještine i znanja koja podupiru digitalnu pismenost nikad nisu bila od veće važnosti. Biti digitalno pismen nameće se stoga kao imperativ za sve koji zaista žele sudjelovati u modernoj kulturi življenja.

No što zapravo podrazumijeva digitalna pismenost?
Kao prvo, kreativnost. Odnosno, kreativno razmišljanje pri uporabi tehnologija u svrhu kreiranja sadržaja i prikaza znanja u različitim formatima. Zatim, kritičko razmišljanje ili sposobnost propitivanja, analiziranja i procjene digitalnih medija te interpretacije značenja.

Da biste se smatrali u potpunosti digitalno pismenom osobom morali biste i biti svjesni društveno-kulturnog konteksta u kojem se digitalni mediji stvaraju i koriste te imati razvijenu sposobnost suradnje s drugima u stvaranju i razmjeni značenja te sposobnost traženja i odabira informacija. Razumijevanje različitih oblika prikazivanja sadržaja te svjesnost o postojanju publike također su neizostavni čimbenici u uspješnom upravljanju digitalnim tehnologijama.

Doba modernih tehnologija i globalizacije nesumnjivo ima utjecaj na sve segmente ljudskog života. Stvaranje novih informacija postalo je svakodnevno, a opći razvoj neprestano uvjetuje stjecanje novih znanja i vještina. U skladu s novonastalim tempom života pojavila se je potreba za što bržim, pravovremenim obrazovanjem, koje će istovremeno biti široko dostupno. Proces obrazovanja koji se izvodi uz uporabu nekog oblika informacijske i komunikacijske tehnologije, a s ciljem unapređenja kvalitete toga procesa i ishoda obrazovanja naziva se e-učenjem.

Koje su prednosti e-učenja?
Najveće prednosti e-učenja su upravo njegova široka dostupnost, jednostavnost i učinkovito iskorištavanje vremena.

E-učenje putem interneta omogućava posebno dinamičnu interakciju između instruktora i polaznika, kao i polaznika međusobno. Svaki pojedinac doprinosi nastavi pokretanjem, odnosno sudjelovanjem u raspravama koje se tiču dotične teme, a značajna je i mogućnost prilagođavanja tečaja tako da odgovara svakom korisniku.

E-učenje omogućava obrazovanje nevezano uz udaljenost pa čak i raspored. Aktivnosti u e-obrazovanju mogu biti izvedene sinkrono (istovremeno, tj. u isto vrijeme ili unutar nekog kraćeg vremenskog intervala) i asinkrono (u različito vrijeme, odnosno bez definiranih kratkih ciljnih vremenskih intervala).

Asinkrono e-učenje dozvoljava polaznicima da sudjeluju u komunikaciji i učenju onim ritmom koji njima odgovara, bez istovremene prisutnosti instruktora. Ovakav način rada nudi korisnicima informacije koje su im potrebne kada god oni to žele i trebaju. Prednosti tog pristupa su goleme - od dostupnosti informacija u pravo vrijeme te fleksibilnosti pristupa bilo kojeg mjesta u bilo koje vrijeme do jedinstvenost sadržaja i jednokratnog troška proizvodnje, kao i omogućavanje neograničenog broja polaznika.

 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju