Dvadeset i petog studenog obilježavamo Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama. Od svih zastrašujućih statistika, među kojima se izdvaja ona kako je jedna od tri žena u Hrvatskoj tijekom života bila izložena psihičkom, fizičkom ili seksualnom nasilju partnera, posebno zabrinjavajuća je ona prema kojoj 40 posto djevojaka opravdava agresiju svog partnera ukoliko ona pogleda drugog dečka

Četrdeset posto djevojaka u trećem razredu srednje škole smatra opravdanim udarac ili verbalno ponižavanje partnera ukoliko pogledaju nekog drugog dečka. Ovaj podatak nije iz bakine crno-bijele 1940. godine, niti iz zemlje iz nekog nama dalekog kutka svijeta čiju neobičnu povijest baš i ne poznajemo, a čijom se budučnošću nećemo zamarati.

Ovo je rezultat istraživanja udruge Cesi iz 2010. godine provedenog među sedamnaestogodišnjacima u cijeloj Hrvatskoj. Škole nisu birane po određenim kriterijima koje bismo eventualno mogli okriviti za taj uznemirujući podatak na koji se nadovezuje onaj kako je čak 50 posto srednjoškolskih partnera bilo nasilno prema partnerici.

MTV ipak ne može biti kriv za sve, jer prije svega - Mama i Tata Vrijede više od bilo koga

Ne znamo vole li te buduće (zlostavljane) žene više fiziku ili povijest, jesu li na kraju godine odgovarale za više ocjene kako bi 'navukle' opći prosjek na dobar ili odličan i slušaju li na tulumima radije Pink ili Justina Timberlakea, ali znamo da bi svoj obraz ustupile ruci dečka na čije su oči pale pri prvom pogledu ili na trećem uspješnom izlasku. Ne bi ga okrenule zbog nježnog dodira za laku noć, nego zbog šamara.

Opominjujućeg, gorućeg i nadmoćnog šamara.

Zašto bi im to dozvolile?! Zato da ga ne bi izgubile?
Od koga su to naučile?! Hmmm... Rihanne?
I uostalom, kakav je to dečko spreman udarati djevojku?! Ludo zaljubljeni?

Ako se prije svoje punoljetnosti za maraton života ispunjen donošenjem odluka, preuzimanjem odgovornosti i stvaranjem prilika, pripremaju prihvaćanjem uloge žrtve izgubile su prije nego li su uopće krenule u trku. Napravile su prvi korak prema prepuštanju kontrole, svih uspona i padova, (budućem) Njemu kojeg ne žele izgubiti makar pri tome izgubile sebe.

>> Kada glazbeni idoli postanu porno lutkice

Zbog 'visokonotnog' seksepila svaki nastup ili video-spot pjevačice s Barbadosa izazove lavine komentara. Ona je Rihanna, djevojka čije smo lice prije četiri godine na fotografijama vidjeli natečeno i u modricama. Za taj je tužan prizor bio zaslužan njezin tadašnji dečko Chris Brown, prije nekoliko mjeseci fotografiran u njezinom naručju. Da, ona definitivno nije dobar primjer djevojkama u životnoj lekciji kako odabrati partnera kakvog zaslužuješ.

Osjećaj moći s kojim dolazi i ravnopravnost ne postiže se jednom lekcijom u predmetu koji bi se trebao baviti društvenom odgovornošću, niti poticanjem agresije za obranu od agresije

Ali, trebamo li je kriviti i za to? Rihanna obara rekorde na ljestvicama i svojim ulagačima kao i svom brendu osigurava bogatu budućnost.

Pri tome nije iskoristila svoju moć i potakla cure ne samo na bildanje trbušnih mišića, već i samopouzdanja, ali bi kao i svaka golišava showbizzerica na takvu kritiku mogla samo odmahnuti rukom i reći – nije na meni da bilo koga odgajam. Istina, MTV ipak ne može biti kriv za sve, jer prije svega - Mama i Tata Vrijede više od bilo koga.

Organizacija 'UN Women' u jednoj od svojih edukativnih brošura 'iskristalizirala' je dva temeljna uporišta nasilja nad ženama: odrastanje djevojčice u sredini u kojoj se prema njoj odnosi drugačije zato što je ženskog spola i odrastanje dječaka u sredini koja ne potiče ravnopravnost spolova. Pedeset posto ludo zaljubljenih dječaka u Hrvatskoj očito je pronašlo 40 posto 'drugačijih' djevojaka i stvorilo poražavajuću statistiku.

Osjećaj moći s kojim dolazi i ravnopravnost ne postiže se jednom lekcijom u predmetu koji bi se trebao baviti društvenom odgovornošću, niti poticanjem agresije za obranu od agresije. Moć su znanje i samopouzdanje, karte jače od udarca i 'kučke', karte na koje uz mamu i tatu trebaju igrati i brat i prijateljica i učitelj i vjerski autoritet.

Jedino će tako opominjujući, gorući i nadmoćni šamar postati očajnički, hladan i kukavički zamah u prazno kojeg pamte samo crno-bijela sjećanja iz nekog nama dalekog kutka svijeta.

Sigurno mjesto

Autonomna ženska kuća Zagreb

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju