Postnatalna depresija često se zanemaruje i gura pod tepih. No, ona pogađa 10 do 15 posto žena nakon poroda. Doznajte koji su joj simptomi, kako nastaje i kako utječe na odnos prema bebi

Vjerojatno najljepši trenutak u životu mlade obitelj je onaj kada dobiju dijete. No, čaroliju može uništiti postnatalna depresija. No, po čemu se postnatalna razlikuje od ostalih vrsta depresija?

Postnatalna ili postporođajna depresija je depresivno stanje majke nakon poroda, a neki od simptoma koji upućuju su jak umor, poremećaj apetita i spavanja te veliki broj različitih strahova.

Žena koja pati od postnatalne depresije se često preispituje hoće li biti dobra mama te gaji izražen osjećaj krivnje da to ne obavlja dobro

Žena se često preispituje hoće li biti dobra mama i kako će se brinuti o svom djetetu te gaji izražen osjećaj krivnje da to ne obavlja dobro.

>> Najčešći problemi s dojenjem i kako ih riješiti

Pretpostavlja se da ona pogađa i više od 15% mladih mama no brojni slučajevi prođu neprepoznati. Naša cijenjena ginekologinja smatra da se to događa jer je ženama koje od nje pate često teško verbalizirati tegobe i nerijetko ih ne priznaju niti najbližima.

'Žene često sjećaju sram i nelagodu zato što je to period u životu koji društvo prepoznaje kao najsretniji i napozitivnij dan u životu, a majka ima osjećaj nezadovoljstva, straha i osjećaj da se ne može brinuti za dijete. One satima ne mogu ustati iz kreveta, pojačano gube ili dobivaju na tjelesnoj težini, ne uživaju u hrani te imaju izrazito smanjen libido', objašnjava specijalistica ginekologije i porodništva Maja Banović.

>> Zločesto dijete: Što kada se milo janje pretvori u tvrdoglavog vražička?

Ako je nekoj od članica vaše obitelji postavljena dijagnoza postporođajne depresije pružite joj maksimalnu podršku i to na način da se ona nikada ne osjeća da nešto loše radi ili da nije dobra mama.

Koju će trudnicu pogoditi pretpostaviti ne mogu čak ni stručnjaci no rizični čimbenici postoje. U rizičnu skupinu ubrajaju se i žene koje imaju bračne nesuglasice, ukoliko se radi o neželjenoj trudnoći te socijalni čimbenici poput nezaposlenosti.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju