Novopečene roditelje uvijek muči ista dilema – željeli bi koristiti samo sigurne i prirodne proizvode za pranje odjeće njihova djeteta, ali istodobno bi htjeli da su bebine krpice istinski čiste

Poznato je kako jaki deterdženti mogu nadražiti osjetljivu kožu novorođenčadi stoga valja koristiti najblaže moguće proizvode za pranje odjeće. Neki sapuni napravljeni su tako da tkaninu čine mekom pa sadrže nekoliko sastojaka koji izazivaju iritaciju kože. Međutim, oni nemaju jako svojstvo čišćenja pa ćete se u tom slučaju morati pomiriti s tvrdokornim mrljicama na dječjoj odjeći.

Želite li ih ipak ukloniti, uvijek upotrebljavajte najblaža sredstva za pranje tkanine. Svakako izbjegavajte tvorničke omekšivače i proizvode koji sadrže boje i mirise te pripazite na znakove alergijske reakcije. Ukoliko se na djetetovoj koži pojavi kakav osip, mrljice ili pak crveni prištići, obratite se liječniku.

Kako ukloniti flekice s bebine odjeće?

Bebe proizvode iznenađujuću količinu prljavog rublja, a što se mrlja tiče – najučinkovitije oružje protiv njih je – vaša brza reakcija.
Kako biste što uspješnije otklonili mrlje, zaprljanu tkaninu valja čim prije potopiti u hladnu vodu. Pomoću vode se lako možete riješiti tragova sline ili pak hrane za dojenčad.

Bebe proizvode iznenađujuću količinu prljavog rublja, a što se mrlja tiče – najučinkovitije oružje protiv njih je – vaša brza reakcija

Čak i odstajale mrlje koje su se već dobro upile u tkaninu, u vodi će omekšati i djelomično nestati. Možete koristiti mekanu četkicu i malu količinu sapuna kako biste nježno uklonili mrlje. Nikako nemojte grubo trljati odjeću jer je tako možete nehotice oštetiti.

Želite li što uspješnije pobijediti mrlje, provjerite vide li se prije negoli se odjeća osuši. Ukoliko je mrlja i dalje prisutna, morat ćete posegnuti za nekim jačim sredstvom. Inače, bebina koža je jako osjetljiva pa nakon pranja treba temeljito isprati odjeću. Bilo bi dobro izbjegavati tretiranje protiv mrlja na odjeći koja dolazi u direktan dodir s najosjetljivijim dijelovima djetetove kože kao što su primjerice potkošulje ili platnene pelene.

Evo popisa najčešćih mrlja i prijedloga kako ih se riješiti bez puno muke:

Proteini
Toj skupini pripadaju majčino mlijeko, zatim hrana za dojenčad i tragovi od bljuckanja. Najprije zaprljanu odjeću natopite običnom vodom te dodajte deterdžent. Enzimi iz deterdženta napadaju mrlju i doslovno će probaviti protein. No, ukoliko mrlja ipak ostane, valja posegnuti za kombinacijom otapala, odnosno višenamjenskim sredstvom za uklanjanjem mrlja.

Masne mrlje
Ovo se odnosi na tragove od dječjeg ulja i raznih krema. Ako su mrlje svježe, odmah uklonite višak koji se još nije uspio upiti u tkaninu, a zahvaćeno područje prekrijte kukuruznim škrobom ili pak običnim dječjim puderom koji će izvući ulje s tkanine. Pričekajte 10-15 minuta i potom uklonite naneseni prah.

Mrlje od voća i povrća

Riječ je o mrljama koje nastaju od raznih voćnih sokova zatim marmelade ili pak bobičastog voća. Odmah tkaninu isperite hladnom vodom, a možete je i potopiti u mješavinu alkohola i vode. Primijetite li da je mrlja malo omekšala, operite je uobičajenim postupkom. Znajte kako i za vrlo tvrdokorne mrlje postoji rješenje – namakanje tkanine u kombinaciji vode i alkoholnog octa.

Kad pelene propuštaju…

Često se dogodi da sadržaj iz dječje pelene procuri na odjeću. U tom slučaju, protiv mrlja od dječje kakice borimo se na isti način kao i protiv tragova od mlijeka, hrane za dojenčad te 'bljuckanja'.

>> 9 fenomenalnih trikova za pranje rublja

A mrlje od mokraće treba najprije prekriti s mješavinom amonijaka i vode (žlicu amonijaka rastopiti u većoj šalici vode), no ukoliko je riječ o bojanoj tkanini, testirajte mješavinu na nekom manje vidljivom mjestu. OPREZ! Nikada ne smijete kombinirati sredstvo za uklanjanje mrlja koje sadrži varikinu s primjerice octom ili amonijakom, jer je riječ o otrovnoj kombinaciji.

Prirodna sredstva za pranje rublja
Ne želite li upotrebljavati razna industrijska sredstva kako biste oprali bebinu odjeću, postoji čitav niz prirodnijih rješenja. Dakako, nakon njihove upotrebe odjeću valja temeljito isprati. Sva ta sredstva kao i ostale proizvode za čišćenje treba držati izvan dosega djece.

1. Soda bikarbona
Soda bikarbona je vrlo učinkovito sredstvo za čišćenje, a djeluje i kao osvježivač te omekšivač. Pomiješajte je s vodom kako biste dobili pastu i aplicirajte je na mrlje kako biste otklonili smrad. Sodu možete staviti u vodu za pretpranje odjeće kako biste uklonili ostatke mrlja.

2. Boraks
Boraks je mineral topiv u vodi koji ima antiseptičko i antibakterijsko svojstvo te ujedno djeluje kao omekšivač i izbjeljivač. Blage sapune čini puno učinkovitijima. Dodajte pola šalice boraksa vašem sredstvu za pranje. Usto, koristan je i kod pretpranja pelena.

3. Natrijev perborat
Natrijev perborat zamjena je za varikinu, a dobiva se kombinacijom boraksa i vodikova peroksida. Dodajte tri žlice u vodu za pranje kako biste očistili mrlje.

4. Soda za pranje (kristalna soda)
Riječ je o natrijevu karbonatu - mineralu sa snažnim svojstvom čišćenja i odmašćivanja. Dodajte sapunu dvije žlice sode za pranje ili pak načinite od nje pastu kako biste što učinkovitije uklonili masne mrlje na tkanini.

5. Bijeli alkoholni ocat
Bijeli ocat prirodno je sredstvo za uklanjanje masnoće, ima svojstva omekšivača te može čak i posvijetliti posivjelo rublje. Dodajte ¼ šalice octa u vodu za pranje rublja i sami se uvjerite u njegovu učinkovitost.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju