Početak školske godine nove slatke brige donio je ne samo roditeljima prvašića nego i onima čiji školarci po prvi puta ostaju sami kod kuće. Prava strka tada nastaje oko pripreme obroka, jer kako svom djetetu ponuditi ukusno, zdravo i hranjivo jelo bez bojazni da će se tijekom njegove pripreme opeći. Za sve zaposlene mame i tate pripremili smo 5 obroka iz kućne radinosti uz koja će vaš školarac dnevne zadatke obavljati punog želuca, dok će vaše srce biti mirno

PONEDJELJAK -  JUHA OD BUNDEVE

Sastojci: 

- 35 dkg hokaido bundeve
- 1 mrkva
- 1 crveni luk
- 1 režanj češnjaka
- 0.3 dcl maslinovog ulja
- 2 žlice svježeg kravljeg sira
- 300-400ml vode
- sol i malo papra

Priprema:
Sitno nasjeckani crveni luk dinstajte na ulju, dodajte na kockice narezanu mrkvu i češnjak. Miješajte dok povrće ne pusti sokove potom dodajte na kockice narezanu bundevu, miješajte par minuta dok se sastojci ne prožmu, pa zalijte količinom vode koja je potrebna da prekrije povrće.
Ostavite da se kuha oko 15 do 20 minuta, pa izlijte oko 1 dcl vode, ostatak izmiksajte štapnim mikserom. Ukoliko vam je smjesa pregusta dodajte odvojenu količinu vode, na kraju umiješajte dvije žlice maslinovog ulja i svježi sir.

Savjet: Uz ovu hranjivu juhu koju djeca vole zbog slatkastog okusa svom školarcu pripremite malo prepečenog kruha sa sirnim namazom.

>>7 savjeta za najbezbolniji početak prve školske godine

UTORAK - NAJSLASNIJI BOLONJEZ IKAD

Sastojci:

- ½ kg sitno mljevene junetine
- 1 luk
- 1 mrkva
- 2 režnja češnjaka
- maslinovo ulje da prekrije dno lonca
- 1 žlica koncentrata rajčice
- 1dcl crnog vina
- 20 dkg pelata ili svježih rajčica očišćenih od sjemenki i kore
- 1/2 dcl mlijeka
- 1/2kg tjestenine

Priprema:
Luk i mrkvu izribajte na sitno, u lonac stavite maslinovo ulje i prije negoli se zagrije odmah ubacite luk i mrkvu, sve zajedno miješajte i dinstajte oko 3 minute.

Dodajte sol i papar po želji, nasjeckajte dva režnja češnjaka i ubacite u lonac. Dobro sve miješajte kako bi povrće omekšalo, pa potom dodajte sitno mljeveno juneće meso, par listića origana i dinstajte još par minuta.

Potom dodajte žlicu koncentrata rajčice i 1 dcl crnog vina. Svježu rajčicu prethodno očišćenu od sjemenki i kože ili kupljene pelate ubacite u lonac, dobro izmiješajte te ostavite da sve kuha još 7 minuta. Pri samom kraju u umak dodajte mlijeko koje će kiselost rajčice ublažiti i povezati sastojke u gusti umak. Tjesteninu skuhajte u slanoj kipućoj vodi. 

Savjet:
Ujutro prije odlaska na posao, svom školarcu koji ostaje sam kod kuće izdvojite potrebnu količinu umaka koju će sam ugrijati i preliti preko tjestenine.

SRIJEDA - SAVIJAČA OD SIRA

Sastojci:
- 1 kiselo vrhnje
- 500 g svježeg sira
- 1 kore za savijače
- 15dkg maslaca (rastopljenog)
- 4 jaja
- sol

Priprema:
Razmutite jaja u jednoj posudi, a u drugoj izmiješajte svježi sir i vrhnje pa dodajte jaja i sol i sve dobro izmiješajte. Jednu koru stavite na čistu kuhinjsku krpu, premažite rastopljenim maslacem pa preko nje stavite još jednu koru i rasporedite nadjev po cijeloj površini. Zarolajte koru i stavite u nauljenu tepsiju, isti postupak ponovite dok ne potrošite nadjev.
Pecite u zagrijanoj pećnici na 180°C oko 20 minuta ili dok ne postane zlatnosmeđe boje.

Savjet: Savijaču od sira možete pripremiti dan ranije, narezati i servirati svom školarcu na tanjur uz salatu od rukole, rajčice i svježe naribane mrkve.

ČETVRTAK - VARIVO OD MIJEŠANIH GRAHORICA

Sastojci:
- 1 šalica ričeta
- 1.5 šalica mješavine grahorica ( smeđa, zelena i crvena leća, crni i bijeli grah i suhi grašak)
- 1 crveni luk
- 2 mrkve
- 2 režnja češnjaka
- 1 crvena paprika
- 2 skuhane rajčice očišćene od kore i sjemenki
- maslinovo ulje

Priprema:
Grahorice ostavite u hladnoj vodi oko sat vremena, u međuvremenu očistite i nasjeckajte povrće. Na ulju prodisajte luk i dodajte mrkvu, papriku, rajčicu i češnjak, sve miješajte par minuta uz dodatak malo vode. Potom isperite grahorice i dodajte ih u lonac, miješajte kratko i zalijte vodom da prekrije sastojke. Kuhajte na laganoj vatri oko 50 minuta.

Savjet: Odvojite količinu variva za svog školarca koju će sam podgrijati na laganoj vatri, ponudite mu kukuruzni kruh uz par šnita domaće vratine ili šunke.

PETAK - PALAČINKE PUNJENE SVJEŽIM SIROM I PILETINOM

Sastojci:
- 150 g pilećih prsa
- 200 g svježeg sira sira
- 100 g gaude
- 1 kiselo vrhnje
- 2 žlice maslinovog ulja
- 1 režanj češnjaka
- malo soli i papra

Preljev:
- 1 jaje
- 2 dcl kiselog vrhnja
- malo soli

Priprema:
Palačinke za koje vam donosimo najbolji recept ispecite na malo ulja i ostavite ih sa strane dok ne pripremite nadjev. Pileća prsa narežite na komadiće i kratko ispecite na tavi s malo ulja, po želji možete dodati 1 žličicu sjemenki sezama.

Sir narežite na kockice, te ga pomiješajte sa svježim sirom, kiselim vrhnjem i piletinom, posolite i popaprite te dodajte maslinovo ulje.

Dobivenom smjesom punite palačinke, zarolajte i stavite u vatrostalnu posudu ili tepsiju. Kada sve posložite prelijte nadjevom od razmućenog jajeta i vrhnja. Sve pecite u pećnici na 200 °C dok površina ne postane zlatne boje.

Savjet: Punjene palačinke ukusne su i poslužene hladne pa ih nema potrebe zagrijavati, servirajte ih svom školarcu uz malo rajčice prelivene maslinovim uljem i sokom od limuna.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju