Devetogodišnji pas Gizmo i njegova trenerica Nika Markoč članovi su spasilačkog tima koji se u ponedjeljak uputio u Tursku pomoći zemlji razrušenoj snažnim potresima. Tlo se u Turskoj i dalje strašno trese, a čim stignu ondje hrvatski tim spasilaca i njihovi potražni psi krenut će na posao.

Galerija Devetogodišnji pas Gizmo i njegova trenerica Nika Markoč otišli su u potresom pogođeni turski grad Gaziantep - 4 Devetogodišnji pas Gizmo i njegova trenerica Nika Markoč otišli su u potresom pogođeni turski grad Gaziantep - 2 Devetogodišnji pas Gizmo i njegova trenerica Nika Markoč otišli su u potresom pogođeni turski grad Gaziantep - 3 +1 Devetogodišnji pas Gizmo i njegova trenerica Nika Markoč otišli su u potresom pogođeni turski grad Gaziantep

Hrvatski tim od 40 pripadnika modula srednje kategorije za urbano traganje i spašavanje iz ruševina Državne intervencijske postrojbe civilne zaštite i 10 potražnih pasa upućeni su u Gaziantep u Turskoj koju su pogodili razorni potresi, kako bi pomogli u spašavanju unesrećenih iz ruševina.

U Tursku je poslano 25 spasilaca, 10 pripadnika logističkog tima, 5 voditelja timova, a u akciji spašavanja pomagat će im i obučeni psi koji su u takvim situacijama apsolutno nezamjenjivi. Među 10 potražnih pasa je i devetogodišnji Gizmo koji se već iskazao u petrinjskom i zagrebačkom te potresu u Albaniji. S hrabrim Gizmom u turski Gaziantep otišla je i njegova trenerica Nika Markoč.

Devetogodišnji pas Gizmo i njegova trenerica Nika Markoč otišli su u potresom pogođeni turski grad Gaziantep - 1 Gizmo je pomagao i u petrinjskom, zagrebačkom i albanskom potresu (Foto: Robert Fajt/Cropix)

Put će biti dugačak, ne znamo koliko će točno trajati. Nadamo se da ćemo što prije tamo izaći na teren. Ja sam vodič, Gizmo je potražni pas, kazala je Nina Markoč za Dnevnik Nove TV netom prije polaska za Tursku. Zadaća je pasa, dodala je, da kada dođu na ruševinu prvi izađu i nađu točne izvore mirisa u samo ruševini.

Vatrogasni pas, belgijska ovčarka Rain nakon 12 godina otišla u zasluženu mirovinu Vatrogasni pas, belgijska ovčarka Rain nakon 12 godina službe otišla je u mirovinu - 4 Vatrogasni pas, belgijska ovčarka Rain nakon 12 godina službe otišla je u mirovinu - 1 Vatrogasni pas, belgijska ovčarka Rain nakon 12 godina službe otišla je u mirovinu - 6 +3 Vatrogasni pas, belgijska ovčarka Rain nakon 12 godina službe otišla je u mirovinu - 7  

Markoč je također istaknula kako do sada nije izumljen stroj koji bi u takvim akcijama mogao zamijeniti psa, takav ljudskom rukom stvoren savršeni mehanizam jednostavno ne postoji – jedino ga psi imaju urođenog.

Niki, Gizmu i svim spasiocima i njihovim psima želimo puno sreće i što više spašenih života u tragediji koja je zadesila Tursku i njezin narod.

Devetogodišnji pas Gizmo i njegova trenerica Nika Markoč otišli su u potresom pogođeni turski grad Gaziantep - 3 Psi tragači nezamjenjivi su u akcijama spašavanja ljudi iz ruševina (Foto: Robert Fajt/Cropix)

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju