Roditelji čija djeca ignoriraju molbe da prestanu kopati nos možda su konačno pronašli argument kojim će suzbiti tu naviku – mogući razvoj upale pluća.

 

Pneumokok, uzročnik bakterijske upale pluća, infekcije plućnoga tkiva koja može biti smrtonosna ako se ne liječi, prenosi se zrakom, odnosno kapljično, često kašljem i kihanjem zaraženih pojedinaca.

Britanski znanstvenici sada tvrde da su prvi put dokazali da se ta bakterijska bolest može prenijeti i rukama. U studiji, čiji su rezultati objavljeni u časopisu European Respiratory, skupini odraslih volontera pneumokok je "rastrljan" po dlanovima. Potom su dobili neugodnu zadaću da ponavljaju nekoliko najčešćih radnji, a riječ je o svakodnevnom dodirivanju, trljanju ili kopanju nosa.

Roditelji čija djeca ignoriraju molbe da prestanu kopati nos možda su konačno pronašli argument kojim će suzbiti tu naviku - moguć razvoj upale plućaOva je studija pokazala da se bakterija može širiti i rukama, a čak i predmeti poput mobitela ili dječjih igračaka mogu pridonijeti njezinu širenju, izjavila je Victoria Connor, znanstvenica zaposlena u liverpulskoj sveučilišnoj Royal Hospital, piše AFP.

Na globalnoj razini upala pluća svake godine usmrti oko 1,3 milijuna djece mlađe od pet godina. Premda je istraživanje provedeno na odraslima, Connor navodi da su rezultati studije usmjereni prvenstveno prema roditeljima mlađe djece.

Možda nije realno spriječiti djecu da kopaju nos ili trljaju područje nosa, no savjet je roditeljima – redovita i dobra higijena ruku te čišćenje i pranje igračaka i drugih površina mogli bi smanjiti širenje bakterije, kao i rizik od razvoja pneumokokne infekcije poput upale pluća, kazala je Connor.
 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju