S vrućinama krenula su i upozorenja o opasnosti od požara na otvorenom. Međutim, opasnost od stvaranja vatre vreba i u našim domovima. Donosimo vam listu loših navika koje mogu izazvati požar u kući

1. Krivo spajate električne aparate. Uvijek morate ostaviti prostora okolo električnih aparata jer ne smijete dozvoliti toplini koju stvaraju da se generira. Svi veliki kućanski aparati poput štednjaka, frižidera i mašine za pranje rublja moraju biti direktno uključeni u svoju utičnicu, a ne spojeni preko produžnog kabela. Ako nekoliko velikih aparata uključujete u struju preko jednog kabela, riskirate kratki spoj koji može prouzročiti požar.

2. Odlazite iz kuhinje dok je štednjak upaljen. Jedan od najčešćih uzroka kućnih požara je kuhanje. Potrebno je nekoliko sekundi da plin ili električna ploča izazovu vatru pa zbog toga vatrogasci savjetuju da nikada ne odlazite iz kuhinje dok kuhate.

'Najčešći uzrok požara ljeti u kućama i stanovima je ostavljanje uključenih grijačih ploča bez nadzora te neoprezno ostavljanje upaljenih cigareta', ističe Domagoj Crnić, zapovjednik smjene Javne vatrogasne postrojbe grada Zagreba.

Kada odlazite na godišnji odmor sve električne aparate potrebno je isključiti iz struje, televizor, računalo, lampe, perilicu i sušilicu rublja, hladnjak,...

3. Koristite stare i oštećene produžen kablove. Oni mogu uzrokovati strujni udar i također povećavaj rizik od požara u domu. Vrućina i iskre koje stvaraju 'otvorene' žice u kabelu može doći u dodir s bilo kojim zapaljivim predmetom (tepih, plahta, kuhinjska krpa) i u roku od 30 sekundi uzrokovati požar.

4. Ostavljate električne aparate upaljene kad izlazite iz kuće. Mnogi danas imaju naviku npr. otići do dućana dok perilica za rublje radi. Stručnjaci i vatrogasci savjetuju da nikada ne ostavljate električne aparate 'u pogonu' bez nadzora.

'Kada odlazite na godišnji odmor sve električne aparate potrebno je isključiti iz struje, televizor, računalo, lampe, perilicu i sušilicu rublja, hladnjak, naročito ako vas neće biti dulje vrijeme', dodaje Domagoj Crnić.

5. Ne čistite sušilicu za rublje. Točnije, filter sušilice i prostor okolo bubnja u kojem se skupljaju ostaci tkanina. Oni će se nakupiti bez čišćenja, a toplina koju proizvodi sušilica mogla bi ih zapaliti.

'Plinski bojler uslijed neredovitog održavanja može eksplodirati i tako također izazvati požar, kao i običan bojler koji se ne čisti od kamenca', napominje Crnić.

6. Ne gasite svijeće. Zapamtite da jedna mala svijeća može uzrokovati veliki požar, a vama je potrebna sekunda da ju ugasite. Lako se prevrnu ili ih vaši kućni ljubimci mogu srušiti.

7. Odgađate čišćenje dimnjaka. Kreozot je opasna tvar koja se nakuplja prilikom paljenja drva i jedan je od glavnih uzroka požara u dimnjaku. Dva puta godišnje pozovite dimnjačara da očisti i pregleda dimnjak, jednom prije početka sezone grijanja i nakon nje, ali po potrebi i tijekom sezone ako primijetite da vaš dimnjak jako kadi.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju