Igrana adaptacija Ljepotice i zvijeri s Emmom Watson u glavnoj ulozi je apsolutni hit na svjetskim kino blagajnama. No znate li što se zapravo skriva iza ove popularne priče?


"Ljepotica i zvijer"
je slavna priča o pametnoj i lijepoj djevojci Belle koju Zvijer zarobi u svojem dvorcu. Unatoč teškim okolnostima Belle se sprijatelji s njegovim osobljem te shvati da se iza zastrašujućeg izgleda njenog zatočitelja skriva plemenita osoba.

'Bellino zatočeništvo metafora je za sve žene čiji su brakovi unaprijed dogovoreni bez njihovog pitanja ili želje.'

Mnogi su stručnjaci pokušali protumačiti okosnicu Disneyeve bajke kao manifestaciju Stockholmskog sindroma, koji se karakterizira kao stvaranje jake emocionalne veza između žrtve i njezinog agresora. No poznavatelji ove priče, tvrda da je prava istina potpuno drugačija.

Znate li zašto Disneyjeve junakinje uvijek nose plave haljine?

Bajka koju smo zavoljeli još kao djeca nadahnuta je francuskim romanom "La Belle et La Bete“ Madame Gabrielle Suzanne Barbot de Villeneuve iz 1740. godine.

Ovaj je roman pisan u vrijeme kada žene nisu imale slobodu odlučivanja pri biranju svojeg životnog partnera. Upravo zato, autorica je Bellino zatočeništvo pretvorila u metaforu za sve žene čiji su brakovi unaprijed dogovoreni bez njihovog pitanja ili želje.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju