Vožnja vozilima javnog prijevoza uistinu može biti neugodno iskustvo. Stoga treba obratiti pažnju na bonton koji bismo trebali poštivati tijekom vožnje. U nastavku donosimo sedam važnih pravila ponašanja u javnom prijevozu koja Hrvati najčešće krše.

 

1. Prije ulaska u vozilo putnike treba pustiti da izađu iz njega.

Naguravanja na vratima vozila javnog prijevoza prizor su kojem svi svakodnevno svjedočimo, pogotovo tijekom klasičnih jutarnjih ili popodnevnih gužvi, kada putnici idu na posao odnosno vraćaju se s posla. Puštanje putnika da nesmetano izađu iz vozila stvar je bontona.

2. Sjedala su za ljude, a ne za osobne stvari.

Ako sjedimo u polupraznom autobusu ili tramvaju i na sjedalo pored sebe odložimo svoju torbu ili vrećicu, nitko nam to neće zamjeriti. Međutim, ako to napravimo kada je u vozilu gužva i malo je slobodnih mjesta za sjedenje, onda će nam putnici s punim pravom zamjeriti takvo ponašanje.

Sjedala su prije svega predviđena za ljude, a ne za osobne predmete.

Sjedala su prije svega predviđena za ljude, a ne za osobne predmete. Naslušali smo se čudnih razloga za kršenje tog pravila. Žene uglavnom ne žele stvarima zgužvati odjeću, dok muškarci jednostavno ne znaju kamo bi s predmetima poput mokrog kišobrana, pa smo i njega često znali viđati na sjedalu.

3. Glasni razgovori trebaju se izbjegavati.

Koliko ste se puta vraćali umorni s posla, a do vas je iz suprotnog dijela vozila dopirao prodoran glas putnika koji glasno razgovara na mobitel? Ili ste možda pokušavali ignorirati vrlo glasnu grupu putnika koji su pričali u vozilu? Ako vas to neizmjerno živcira, ne brinite, to je sasvim prirodna reakcija. U javnom prijevozu trebali bismo biti obzirni i razgovarati tiho.

4. Vozila javnog prijevoza nisu restoran.

U većini autobusa, tramvaja i vlakova konzumacija hrane je zabranjena. Naravno, svi ćemo ponekad posegnuti za zalogajem suhog peciva ili nekom čokoladicom i to suputnicima uglavnom ne smeta.

Međutim, kada su na "meniju" razne pizze, hamburgeri, sendviči sa salamom, burek, peciva s hrenovkom i drugi mirisni proizvodi, to može itekako stvoriti problem. S obzirom na to da vozila javnog prijevoza često nisu dovoljno prozračena, razni teški mirisi mogu stvoriti mučninu kod osjetljivih ljudi. Stoga bismo takvu vrstu hrane ipak trebali pojesti prije vožnje i izvan vozila.

5. Prilikom kihanja i kašljanja treba pokriti usta.

U većini autobusa, tramvaja i vlakova konzumacija hrane je zabranjena.

Nitko ne želi na poklon od svog suputnika dobiti bakterije ili viruse koji mogu uzrokovati zdravstvene probleme. Posebno je važno prisjetiti se tog pravila u hladnijim mjesecima, kada stignu sezone prehlada i gripa.

6. Držanje za rukohvate je nužno.

Time prije svega radimo uslugu sebi jer ćemo držanjem spriječiti potencijalnu nezgodu, pad ili ozljedu u slučaju da vozilo naglo zakoči. S druge strane, spriječit ćemo i osjećaj neugode do kojeg dolazi nakon što nekom putniku "sletimo" u krilo ili ga nagazimo zato što se nismo držali.

Garderoba 10 ponašanja koja trebamo izbjegavati u trgovini prilikom isprobavanja odjeće

7. Ruksaku nije mjesto na leđima tijekom gužve.

Ako još niste doživjeli udarac ruksakom u glavu, onda ste uistinu pravi sretnici. Kada je u vozilima javnog prijevoza velika gužva, ruksak bismo trebali skinuti s leđa i držati ga u rukama kako ne bismo prouzročili spomenutu nezgodu.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju