Grudnjak je jedan od odjevnih komada koji većini žena zadaje najviše muke. Istraživanja su pokazala kako 85 posto žena odabire pogrešan broj grudnjaka, a ta pogreška kod kupovine može utjecati na naše zdravlje i stvarati nam razne neugodnosti. Ako su vam naramenice urezane u tijelo i svakodnevno primjećujete crvene tragove na koži, znači da nosite pogrešan broj grudnjaka.

Također, ako osjećate žuljanje, stezanje i grebanje te ako vam grudi "ispadaju" iz košarica, bilo bi dobro da pronađete pravu veličinu kako biste izbjegle ove neugodnosti. Svima nam je dobro poznat osjećaj olakšanja kad nakon napornog dana skinemo grudnjak, ali vrijeme u kojemu ga nosimo, ne bi nas trebalo dodatno opterećivati.

Kako bismo dobile podršku koja nam je potrebna, prikupili smo savjete stručnjaka koji su pripremili detaljan pregled savjeta kako znati da nam grudnjak odgovara.

1. Košarica i naramenice imaju jednako važnu ulogu

Košarice drže grudi na mjestu, ali za pravilnu potporu su ipak zaslužne naramenice. Stručnjakinja za grudnjake Kimmal Caldwell napominje da su naramenice odgovorne za čak 90 posto potpore. Cijeli grudnjak bi trebao držati 80 posto našeg poprsja.

Ako skinete naramenice i možete bez problema prošetati, a da košarice na padnu s vašeg poprsja, znači da ste pogodili dobar omjer veličine košarica i naramenica. U suprotnom, trebate potražiti broj (ili kroj) koji vam više odgovara.

2. Ako grudi nisu simetrične, uzmite veću veličinu

Sasvim je normalno da su grudi različite veličine. Kod nekih žena je ta razlika manja, a kod nekih veća pa im može stvarati probleme kod kupovine grudnjaka. Stručnjaci kažu da ja najbolje uzeti broj koji odgovara većoj dojci, a u drugu košaricu dodati uložak, poput spužvice koju možemo pronaći u kupaćim kostimima.

3. Ako naramenice klize, to znači da nosite preveliki grudnjak

Ako između tijela i naramenice imate prostora to znači da nosite preveliki grudnjak. Većina žena poistovjećuje labavost grudnjaka s udobnošću. No ako naramenice nisu dovoljno čvrsto zategnute, grudnjak gubi funkciju držača. Kako biste bili sigurni da su naramenice prikladno učvršćene, provjerite u ogledalu u bočnom položaju je li grudnjak u ravnini s prednje i stražnje strane.

4. Grudnjak kod kupovine kopčamo na prvu kukicu

Kad kupujemo novi grudnjak, kod isprobavanja ga trebamo zakopčati na prvu kukicu, u suprotnom kupujemo pogrešan broj. Treba računati da će se tkanina vremenom opustiti, a to će biti prilika da ga zakopčamo na drugu ili treću kukicu. Kupite li grudnjak koji vam odgovara kad je zakopčan na zadnju kukicu, vrlo brzo će postati prevelik i izgubiti svoju svrhu.

5. Obratite pažnju na žicu

Je li vam se ikad dogodilo da vam je žica izašla iz tkanine i ozlijedila vas? Žica služi kao potpora našem poprsju, ali nekvalitetna tkanina i pogrešan broj mogu je pretvoriti u opasni predmet. Također, pranje grudnjaka u perilici može uništiti tkaninu i izbaciti žicu. Ispravnu veličinu možete pronaći i preko žice. Kraj žice treba ići prema sredini pazuha.

6. Grudnjaci bez naramenica trebali bi imati silikon

Grudnjaci bez naramenica trebali bi imati silikonsku vrpcu s unutarnje strane po cijeloj dužini kako bi bolje prianjali uz kožu s obzirom da nema naramenica kao držača. Također, košarice bi trebale biti za broj manje kako bi držale grudi na mjestu.

7. Prilagodite veličinu grudnjaka promjeni težine

Kako biste odabrali pravi broj grudnjaka, potrebno je izmjeriti opseg područja ispod grudi, kao i obujam samih grudi. No i najmanjom promjenom tjelesne težine, mijenja se i veličina grudnjaka pa je potrebno neposredno prije kupnje ponovno provjeriti mjere.

8. Opušteno ne znači udobno

Iako nam je ponekad lakše potpuno opustiti svaki dio grudnjaka koji nas steže ili žulja, to je samo prividno olakšanje koje dugoročno može naštetiti zdravlju naše kralježnice. Opuštene naramenice utječu na pravilno držanje tijela pa je olakšanje bolje potražiti u drugačijem broju (ili kroju) grudnjaka.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju