Dočekali smo i taj dan! Danas će se u Moskvi odigrati finale Svjetskog nogometnog prvenstva, a Hrvatska će u dvoboju s Francuskom pokušati izboriti titulu prvaka. Rijetki su oni koji neće gledati utakmicu jer u ovakvim situacijama čak i oni koje nisu zaljubljenici u nogomet ponese navijačka euforija.

Međutim, njihov interes za igru nešto je slabijeg intenziteta zbog čega su skloni postavljanju raznih pitanja tijekom utakmice koja nogometnim znalcima „ne sjedaju“ najbolje.

Kako bismo izbjegli nervozu i svi zajedno uživali u utakmici koja će bez obzira na rezultat ostati zapamćena kao povijesna, napravili smo mali pravilnik ponašanja tijekom finala. Naravno, shvatite ga kao šalu, ali nemojte zaboraviti da u svakoj šali ima i malo istine.

1. Daj mi sada jednom zauvijek objasni što je to ofsajd.

Finale Svjetskog nogometnog prvenstva nikada, a pogotovo ne kada u finalu igra Hrvatska, nije vrijeme za svladavanje nogometnih pravila. Ne morate baš sada naučiti što je to zaleđe, gol-aut ili korner. Ako ste do sada živjeli u blaženom neznanju, strpite se još malo.

2. Sad se izvodi slobodno bacanje?

Kad smo već kod nogometnih pravila, (ne)stručni komentari osoba koje nisu upoznate s njima nisu poželjni. Komentiranje finala SP-a prepušta se samo pravim znalcima.

3. Kako se zove pauza između dva poluvremena?

Finale također nije pravo vrijeme za propitkivanje nogometne terminologije. Da, prvih 45 minuta igre naziva se 1. poluvremenom, a drugih 45 minuta 2. poluvremenom, a zašto i stanku između poluvremena mnogi nazivaju poluvremenom nije poznato. A nije ni važno jer HRVATSKA IGRA U FINALU SVJETSKOG NOGOMETNOG PRVENSTVA.

4. Zašto još uvijek nosiš te ružne tenisice?

Neobavezni razgovori o životnim temama dok npr. Mandžukić u 89. minuti asistira Modriću za pobjednički gol u finalu SP-a, kažnjavaju se tjednim obavljanjem svih kućanskih poslova bez ičije pomoći.

5. Mogu maknuti te čaše sa stola? Prolit će se nešto.

Bilo kakve radnje ispred televizijskog ekrana tijekom utakmice strogo su zabranjene. Možda imate najbolje namjere i želite ugoditi svojim ukućanima ili gostima, ali izazvat ćete suprotan efekt i njihovo negodovanje.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju