Ona početna faza zaljubljenosti u kojoj leptirići ne izlaze iz trbuha i svaka sekunda koju provedemo s partnerom puna je iskrica i neočekivanih uzbuđenja ne može trajati zauvijek, ali jedna metoda bi mogla pomoći da vratimo taj žar i u vezu ili brak koji traje puno duže od te zaljubljene i zanesene faze.

Ako ste primijetili da dovodite u pitanje komunikaciju i intimnost u vašoj vezi, niste jedini. Zapravo, taj osjećaj ima i svoj naziv – faza cimerstva. Tada partneri osjećaju da su postali suživotni partneri, a romantični i ne baš više toliko.

I razumljivo je da se ponekad osjećamo intimno nepovezano s partnerom s kojim smo toliko dugo da nam se čini da se pretvorilo u rutinu, pogotovo kada se u obzir uzmu i užurbani tempo života, posao, brojne obaveze, možda i djeca i briga oko njih.

Veze zahtijevaju rad i predanost te provođenje zajedničkog vremena. To vrijedi za prijateljstva, a još više za intimne odnose u kojima je lako drugoga uzeti zdravo za gotovo. Redovite prilike za intimnost počinju nam izmicati i ona početna strast kao da je samo neko davno sjećanje.

Planirano izdvajanje vremena samo za vas dvoje

Tu u pomoć uskače jedno zanimljivo i zapravo jednostavno pravilo, a zove se 7-7-7. Ono podrazumijeva: svakih sedam dana imati spoj, svakih sedam tjedana izdvojiti noć samo za sebe i svakih sedam mjeseci otići na romantični odmor.

Ovakvo planiranje se možda čini nedovoljno spontano da bi vratilo iskru, ali većina parova nema vremena ni energije za organiziranje nečega za sebe u zadnji čas pa barem okvirno planiranje itekako može puno pomoći.

Naravno, pomisao na troškove za izlazak ili putovanje možda nije svakome laka ni izvediva, ali važno je ovo pravilo prilagoditi sebi i svom partneru i naći ono što vama najviše odgovara.

Na primjer, odlazak van na noćenje svakih sedam tjedana može biti skup ili ste možda par koji više cijeni vrijeme provedeno s prijateljima ili obitelji nego romantični odmor.

U konačnici, ključ je pronaći ravnotežu koja vama kao paru odgovara i koja vam omogućuje pravilno ulaganje u vašu vezu.

Bez izlika i odgađanja

Ako ne možete izlaziti na večeru svakih sedam dana, zašto ne biste imali spoj kod kuće? Zajedničko gledanje filma ili ukusna jednostavna večera dok djeca spavaju sasvim će dostojno zamijeniti spoj vani i postati vaš trik za spašavanje braka. 

Također, ako ne možete otići na jedan dan i jednu noć u neki hotel svakih sedam tjedana, možete isplanirati jednodnevni izlet da istražite obližnji grad ili čak svoj vlastiti grad. Neku zabavnu zajedničku vožnju obližnjim krajolikom, odlazak na koncert u susjedni grad.

Glavna poanta ovdje nije strogo držanje pravila, već podsjećanje da je bitno svakih nekoliko dana, tjedana pa onda i mjeseci izdvojiti kraći ili duži period samo za vas dvoje.

Zaljubljeni par Sedam znakova da muškarac želi s vama provesti život

Sretan par Tri rituala koja sretni parovi prakticiraju svaki, ali baš svaki dan

Bez izlika i odgađanja. Ne mora biti skupo, ne mora biti daleko, bitno je da je samo za vas i partnera – bez djece, bez posla, bez mobitela (barem koliko vam to obaveze dopuštaju).

 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju