Morate obaviti važan posao, ali nikako se ne možete koncentrirati na izvršavanje svoje obveze? U tom slučaju obratite pažnju na svoju okolinu

Kada se moramo fokusirati na neki važan posao, najpotrebniji su nam mir i tišina. Međutim, prema mišljenju njemačkih znanstvenika, za uspješne radne rezultate jednako je važno uredno radno okruženje, a osobito radni stol.

Margit Ahrens iz Njemačke udruge za vježbanje memorije i koncentracije kaže da je vrlo važno radno okruženje održavati urednim, a to se prije svega odnosi na radni stol s kojeg treba skloniti sve predmete koji nam odvlače pozornost i stvaraju buku.

Znanstvenica savjetuje da pokušamo ustanoviti što nam iz okoline najčešće odvlači pažnju tijekom posla ili učenja te eliminirati ili smanjiti utjecaj takvih faktora.

Pokušajte ustanoviti što vam iz okoline najčešće odvlači pažnju tijekom posla ili učenja te smanjite utjecaj tih faktora.

Na primjer, ako vam prilikom učenja pažnju najviše odvlači računalo, treba ga ugasiti, a isti je slučaj s glazbom ili televizijom. Svaku vrstu buke treba svesti na minimum.

Posebnu opasnost za odvlačenje pozornosti predstavlja mobitel prepun raznih sadržaja zbog kojih dolazi do fluktuacije pažnje. Stalna bojazan da ćemo nešto propustiti utječe na to da smo fokusirani na uređaj umjesto na vlastitu produktivnost, kazala je Ahrens.

Treba povesti računa i o dijelu dana u kojem nam je razina koncentracija najviša. Većina ljudi najbolje se na rad usredotočuje ujutro. U tom slučaju nikada ne odgađajte teške zadatke ili pregovore i obavite ih prije ručka, kaže znanstvenica.

Svu oni koji imaju problema s koncentracijom nikako ne bi trebali raditi istodobno više stvari, unatoč tomu što je multitasking gotovo nužan. Odrađivanje više stvari odjednom znatno smanjuje našu koncentraciju.

Umjesto istodobnog obavljanja zadaća, treba odrediti prioritete i rješavati ih zasebno jer ćemo tako zapravo višestruku smanjiti vrijeme potrebno za njihovo izvršavanje. Na ovaj se način najčešće višestruko smanjuje vrijeme potrebno za njihovo izvršavanje.

Za maksimalnu koncentraciju nemojte zaboraviti dobro prozračiti prostor u kojem boravite jer ćete zbog nedostatka zraka znatno lošije odraditi svoje obaveze.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju