U 78. godini života napustila nas je Hilary Alexander. Legendarna novinarka bila je dobri duh svijeta mode, a zahvaljujući svojim britkim, duhovitim i stručnim analizama brzo se nametnula kao autoritet u modnom novinarstvu.

Galerija Hilary Alexander bila je rado viđena gošća na svim modnim revijama Patricia Field i Hilary Alexander Hilary Alexander i Michael Kors +4 Hilary Alexander i Vivienne Westwood

Rođena Novozelanđanka imala je samo 16 godina kada je došla na praksu u dnevne novine Manawatu Evening Standard. Radila je za brojne novozelandske i australske medije, a zatim je postala modna urednica hongkonškog magazina The China Mail.

Upravo ju je taj posao pripremio za poziciju modne urednice britanskog Telegrapha na kojoj se zadržala 26 godina.

Hilary Alexander bila je rado viđena gošća na svim modnim revijama Hilary Alexander bila je rado viđena gošća na svim modnim revijama (Foto: Afp)

U svijetu mode kojim je u to vrijeme dominirao elitni britanski krug, Hilary nikad nije zaboravila svoje korijene. Nije bila snob ni ulizica, a informirala se zahvaljujući uskom krugu modnih prijatelja. Najviše se ponosila time što je započinjala karijere ljudi za koje je vjerovala da su zaslužili svoje mjesto u svijetu mode.

Hilary Alexander i Vivienne Westwood Hilary Alexander i Vivienne Westwood (Foto: Profimedia)

Ponekad je rušila očite trendove, ganjala ono što se događa na ulicama, u noćnim klubovima i prigradskim salonima ljepote i stavljala to na prve stranice Telegrapha, pisala o stvarnim prijelomnim modnim vijestima u svom prepoznatljivom stilu. Iako je plesala do zore, uvijek ste mogli računati na to da će biti prva za svojim radnim stolom, napisala je za Vogue Julia Robson, njezina nekadašnja zamjenica u Telegraphu.

Hilary Alexander i Michael Kors Hilary Alexander i Michael Kors (Foto: Afp)

Svi koji su imali priliku surađivati s Hilary pamte je po nasmijanom licu, kao prijateljski raspoloženu radoholičarku prepunu entuzijazma i ljubavi prema svom poslu.

Hilary je bila neukrotiva u svemu što je radila. Živjela je život punim plućima i predano izvještavala o modi. Kada je otišla u mirovnu, priredila sam joj zabavu u Parizu, ali na kraju nikad nije ni oti u mirovinu! Hilary nije mogla napustiti industriju koju je toliko voljela, kazala je Anna Wintour, izvršna urednica američkog izdanja magazina Vogue.

Hilary Alexander i Stella McCartney Hilary Alexander i Stella McCartney (Foto: Profimedia)

A što je to toliko posebno u svijetu mode, Hilary je najbolje opisala sama u jednom intervjuu: Ja sam jednostavno sretna što je moda toliko divna, Volim je jer je puna radosti, kreativnosti i dragih ljudi.

Hilary Alexander Hilary Alexander (Foto: Guliver Images)

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju