Izraelsko-američki dizajner Alber Elbaz koji je 14 godina bio kreativni direktor Lanvina, umro je u dobi od 59 godina, objavila je u nedjelju jedna od najvećih globalnih tvrtki za luksuzne proizvode, švicarski Richemont.

Bio je iznimno srdačna i topla osoba i vrlo talentiran dizajner, a njegova jedinstvena vizija, osjećaj za ljepotu i empatija ostavit će neizbrisiv trag, napisao je u priopćenju za medije predsjednik švicarske tvrtke Johann Rupert, koji nije naveo uzrok smrti.

Od Ebaza se na društvenim mrežama oprostila i njegova prijateljica Suzy Menkes, britanska modna novinarka i kritičarka, koja je, unatoč tomu što službeni razlog smrti nije otkriven, napisala da je riječ o komplikacijama prouzročenim koronavirusom.

Elbaz je obilježio svijet mode svojim koktel haljinama, najčešće crnim. Rado su ih nosile holivudske zvijezde, među kojima glumica Natalie Portman.

Elbaz je bio rodom iz Maroka, a karijeru je započeo u New Yorku uz američkog dizajnera Geoffreya Beenea.

Zatim ga je angažirao Guy Laroche, a godine 1988. preuzeo je zahtjevnu zadaću kreativnog direktora i dizajnera prêt-à-porter linije modne kuće Yves Saint-Laurent.

Modnoj kući Lanvin pridružio se 2001. a godine 2010. dizajnirao je kolekciju za švedskog konfekcijskog giganta H&M.

Modnu kuću Lanvin napustio je 2015., a njegov je odlazak šokirao modni svijet. U službenom priopćenju stajalo je da je uzrok razlaza razmimoilaženje u viziji između Albera i Lanvinove vlasnice, Shaw-Lan Wang kao i izvršne direktorice Michele Huiban.

No modnim je svijetom već kružila njegova izjava o tome da između njega i kuće ima "nesuglasica". Sam je na odlasku pojasnio da se ne radi o njegovoj odluci već o odluci kompanije te je skromno zahvalio svima koji su s njim stvarali Lanvin dulje od desetljeća.

Nekoliko godina poslije udružio je snage sa švicarskom globalnom tvrtkom za luksuzne proizvode Richemont da bi stvorio vlastiti brend - "AZ Factory".


 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju