'Society of the Snow', 'Snježno bratstvo' ili u originalu - 'La sociedad de la nieve', španjolski je dugometražni film o kojemu ovih dana bruji cijeli svijet. Drama o preživljavanju spremna je postati 21. španjolski film nominiran za najbolji međunarodni film na dodjeli Oscara 2024., a otkako je stigao na Netflix, pozitivne kritike pljušte na sve strane.

Galerija Society of the snow Society of the snow Society of the snow +3 Scena iz filma

 Kritičari su složni – ovo je najbolje djelo redatelja Juana Antonia Bayone, a s tim se slažu i gledatelji diljem svijeta, čak i oni kojima europska kinematografija nije toliko privlačna.

I ne samo oni, ovaj su film pohvalili čak i oni koji su pročitali istoimenu knjigu Pabla Viercija, nastalu prema intervjuima preživjelih. Kažu – ovo nije jedan od onih slučajeva kad je knjiga bolja od filma.

Society of the snow Scena iz filma "Snježno bratstvo" (Foto: Netflix)

Snježno bratstvo nastalo je po istinitom događaju i pobliže opisuje tragediju u Andama, kada je avion, s 45 putnika, uključujući 19 igrača urugvajskog ragbijaškog kluba, udario u planinski greben odsjekavši oba krila i tako završio u jednom od najsurovijih krajolika na svijetu, visoko u srcu Anda, na minus 40 stupnjeva.

Pad aviona preživjelo je 29 putnika, ali samo njih 16 se vratilo svojim kućama, i to nakon 72 dana agonije i borbe za vlastiti život. Ovaj je nemili događaj ekraniziran nekoliko puta, u obliku igranih i dokumentiranih filmova, ali niti jedan naslov nije izazvao ovoliko emocija kod publike.

Society of the snow Scena iz filma "Snježno bratstvo" (Foto: Netflix)

Od scene pada aviona, zveckanja zubima i nemilosrdne prirode koja je u ovom filmu zapravo protagonist, preko moćnih dijaloga i empatije koja je fantastično smještena u prvi plan, pa sve do ljudskosti koja je istaknuta prije senzacionalizma – teško je pronaći najveću vrijednost ovog filma.

U radnji veliku ulogu igraju i moralna pitanja koja lede krv u žilama. Ona su, zapravo, veća i od samog čovjeka, a zapakirana su u emotivne prepirke sa samim sobom, sve kako bi spasili vlastiti život. 

Society of the snow Scena iz filma "Snježno bratstvo" (Foto: Netflix)

Još jedna vrijednost ovog filma jest autentičnost postignuta izvornim jezikom, ali i mjestom snimanja. Niti jedan član tima, istaknuo je redatelj Bayona u jednom od intervjua, nije snimao film u tako ekstremnim uvjetima, a kako bi se pripremio, osobno je posjetio mjesto nesreće na kojemu se danas nalazi spomenik.  

Dirljivi trenuci između mladih muškaraca koji su izgubili članove obitelji i brojne prijatelje,  koncept – svi za jednog i jedan za sve, te prikaz nadrealne ljudske snage, možda će i vas potaknuti da ovom filmu date šansu.

Society of the snow Scena iz filma "Snježno bratstvo" (Foto: Netflix)

Vrijedi čekati: 10 najboljih naslova koji na Netflix stižu u 2024. Filmovi i serije na Netflixu u 2024. Filmovi i serije na Netflixu u 2024. Filmovi i serije na Netflixu u 2024. +6 Filmovi i serije na Netflixu u 2024.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju