Napokon nam je stiglo mnogima omiljeno godišnje doba, no nećemo svi svoje cijele godišnje odmore provesti na moru. Srećom, ljetna kulturna i zabavna ponuda kontinentalne Hrvatske svake godine postaje sve bolja.

Zato smo razgovarali s nekima od turističkih ureda diljem kontinentalne Hrvatske i izdvojili najbolja kulturna i zabavna događanja koja svakako vrijedi posjetiti. Odaberite svoju destinaciju i evo idealnog jednodnevnog izleta za sve uzraste.

Od međimurske gibanice do povratka u renesansu
Tradicionalna međimurska manifestacija Porcijunkulovo koja je posljednjih godina obnovila svoje ruho te privlači pažnju i daleko izvan granice svoje županije, održat će se od 28. srpnja do 2. kolovoza.

Poznata čakovečka ulica kišobrana tako će opet biti ispunjena radionicama, prezentacijama starih međimurskih zanata, predstavama za mališane, autohtonim proizvodima od kojih posebno preporučamo nezaobilazne langoše i međimursku gibanicu te brojnim koncertima.

Nanese li vas put do Varaždina krajem kolovoza, svakako se zaustavite na festivalu dobrih vibracija, Špancirfestu, koji ove godine slavi okruglo dvadeseto izdanje. Tih desetak dana u kolovozu ovaj se barokni grad pretvara u veliku pozornicu kojom dominiraju ulični zabavljači, umjetnici, glazbenici, šetači, akrobati, kreativne radionice, stari zanati i još mnogo toga. Ujedno je ovo i jedan od najboljih kontinentalnih festivala koji će djeci pružiti sate i sate zabave.

Nedaleko od Varaždina, u susjednoj Krapinsko-zagorskoj županiji ovog vas ljeta čeka prava poslastica u okrilju bajkovitih zagorskih dvoraca. Od 15. lipnja do 16. srpnja u dvorcu Oršić u Gornjoj Stubici održava se manifestacija Ljeto u dvorcu Oršić gdje posjetitelje očekuju glazbeni nastupi, Međunarodni festival tamburice i folklora, kazališne predstave pa i večer posvećena bluesu.

U obližnjem Velikom Taboru od 5. do 8. srpnja održat će se Tabor Film festival na kojem će se prikazati više od 200 kratkometražnih filmova iz preko 50 zemalja svijeta. Filmski program obogaćen je glazbenim nastupima poznatih izvođača kao i predavanjima te izložbom Gorana Škofića.

Tabor Film Festival nudi i bogati glazbeni program Tabor Film Festival nudi i bogati glazbeni program (Foto: Tabor Film Fetsival)

U Koprivničko-križevačkoj županiji Koprivnica će opet krajem kolovoza, od 23. do 26., zasjati u renesansnom duhu. Spektakularni renesansni festival dovodi brojne nastupajuće viteške, obrtničke i muzičke skupine iz preko deset europskih zemalja, a sve to kako bi se rekonstruirala renesansna Koprivnica iz vremena kada je postala slobodni kraljevski grad.

Ako ste kao i mi oduševljeni renesansom, idealnu ljetnu zabavu pronaći ćete u mješavini kostimiranih izvođača, te jela i pića po srednjovjekovnim receptima i to iz drvenih i lončarskih čaša i posuda.

Filmovi na Dunavu

Jednako aktivno bit će i diljem Slavonije. U Osijeku se od 29. lipnja do 12. srpnja održava popularni OLJK ili Osječko ljeto kulture. Na više otvorenih i zatvorenih lokacija mogu se pogledati kazališne i kino predstave, izložbe, performansi i druga zanimljiva kulturno-umjetnička događanja. Za ljubitelje filmova tu je Vukovar film festival, jedini filmski festival zajednice podunavskih zemalja i jedini koji se održava na samom Dunavu te koji tijekom kolovoza okuplja najbolje redatelje i glumce čitave regije. Festival je najveći u istočnoj Hrvatskoj, a kvalitetom parira poznatim sličnim kazališnim ljetnim festivalima u široj regiji.

Obilje hrane, glazbe i romantike u zelenilu

Vratimo li se ponovno do Zagreba, primijetit ćete da ljeto u gradu nipošto nije pusto. U sklopu Zagrebačkog kulturnog ljeta od 20. lipnja Zagrepčanima i turistima nudi se mnoštvo raznovrsnih i zanimljivih događanja na Trgu kralja Tomislava, Bundeku, Griču, Tuškancu, Maksimiru, Opatovini, Trgu bana Jelačića, Gradecu i Medvedgradu. U sklopu ZGKUL-a posebno vrijedi istaknuti Zagreb Classic na kojem će, između ostalih, nastupati i violinist Julian Rachlin, tenor Jose Cura i Međimurka Evelin Novak, sopranistica sa stalnim angažmanom u berlinskoj državnoj operi.

Odmaknemo li se u male gradiće oko Zagreba, i tamo ima itekako zanimljivih događanja. Primjerice, u Svetom Ivanu Zelini 30. lipnja održava se Prigorska olimpijada starih sportova koja će zasigurno biti neodoljiva kako odraslima, tako i djeci.

U Vrbovcu se od 24. do 26. kolovoza održava 38. turističko-kulinarska manifestacija „Kaj su jeli naši stari“, a kako je ovaj kraj poznat po svojim gastronomskim proizvodima, ne sumnjamo da će oduševiti i ovaj put. Za one romantičnije, tu je Festival ljubavne poezije, vina i meda u sklopu Svetonedeljskog kulturnog ljeta tijekom srpnja.

Karlovac, grad na četiri rijeke, baš kao i njegova okolica, pripremili su događanja kojima će se oduševiti svi koji se nađu u ovom zelenilom okupanom kraju.

Primjerice, u Ozlju se cijelog ljeta održavaju dvorski balovi u prostoru Zavičajnog muzeja Ozalj u Starom gradu Ozalj koristeći se povijesnim izvorima, muzejskim rekvizitima – kostimima te plesnim radionicama u koje se aktivno uključuju svi zainteresirani posjetitelji, dok sam Karlovac od 1. do 8. srpnja na igralištu Šanac ugošćuje Međunarodni festival foklora, u kolovozu nezaobilazne Dane piva, a svakog se vikenda može uživati u Riječnom kinu uz karlovačke rijeke.

Sve ove i još brojne druge manifestacije dovoljan su razlog za upoznavanje kontinentalnog dijela Hrvatske. I ljeto može početi!

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju