Primalja nije zanimanje, nego životni poziv s kojim se živi 24 sata dnevno, slažu se primanje u bolnici KB Merkur, jedinoj bolnici koja je u 2015. imala rast broja porođaja. Primalje Sonja i Biserka otkrile su nam zašto se mnoge rodilje prepuštaju u ruke upravo njima

Biti prisutna u trenutku dolaska novog života na svijet za primalje je iznimna čast. Zato svoj posao shvaćaju kao najveću odgovornost koja im je ikada povjerena.

Primalja je prva osoba koju rodilja vidi kada uđe u rađaonu. Strpljenje, ljubav, empatija i dobre komunikacijske vještine odlike su koje mora imati primalja

'Primalja je životni poziv koji te u potpunosti ispunjava, provlači se kroz sve segmente tvog života i s tim živiš 24 sata dnevno', ističe primalja Biserka Matok Glavaš u prilogu InMagazina. Primalje u bolnici KB Merkur u Zagrebu otkrile su kako je njihova bolnica jedina u 2015. imala rast broja porođaja, a tajna je, kažu, u pristupu rodiljama koje se na najvažniji dan u životu prepuštaju u njihove ruke.

'Prvo što će vidjeti kada uđu u rađaonu smo mi primalje i taj prvi pristup i emocija koju odajemo rodilji mogu ili uliti strah ili odagnati strah', kaže primalja Sonja Kočiš Čovran, dok njena kolegica Biserka dodaje:

'Strpljenje, ljubav, empatija, dobre komunikacijske vještine, znati slušati ženu, znati prepoznati njezine potrebe od izuzetne je važnosti'.

Danas se pristup porodu u KB Merkur duboko promijenio kako bi se ženama čitav proces maksimalno olakšao. Mogu se kretati, tuširati i opuštati uz glazbu, pa čak i sjediti na pilates lopti, no ono najvažnije - imati svoju privatnost.


'Sjedeći na pilates lopti, rodilja za vrijeme truda može ili malo micati kukovima ili poskakivati na lopti', kaže Sonja. Uz to, trudnice se danas nastoje što bolje educirati.

'Imamo radionice za trudnice koje organiziramo u malim grupama. Trudnice dolaze uglavnom sa svojim partnerima i na tim radionicama imaju priliku educirati se o svemu što ih čeka tijekom poroda i u danima nakon poroda, ali i upoznati prostor rađaonice, upoznati se s osobljem i slično', objašnjava Biserka. Ksenija Kramberger koja je prije tjedan dana u KB Merkur rodila drugog sinčića iz prve ruke posvjedočila je o važnosti primalja u rađaonici.

'Primalja je jako važna jer je tijekom cijelog poroda uz rodilju. Primalja pruža podršku, daje savjete, bude vam kao majka. U trenucima poroda ne možete baš razmišljati i prisjetiti se svega što ste čitali ili naučili i treba imati nekog kraj sebe tko će ti govoriti što moraš raditi', ispričala je rodilja Ksenija Kramberger. Uz 12-satne smjene i gotovo 150 porođaja na mjesec zadatak primalja ne čini se nimalo lagan.


'Nije teško fizički koliko je teško psihički i emotivno dati se svakoj ženi koja dođe kod nas roditi. Treba se dati maksimalno i to je ono što iscrpljuje'
, priznaje primalja Sonja. Pa ipak, uz pogled na mališane koji su tek došli na svijet i osmijeh majki, na kraju se sve, priznaju, isplati.

Kako izgleda jedan radni dan rodilja u bolnici KB Merkur pogledajte u prilogu InMagazina.

IN Magazin gledajte od ponedjeljka do petka u 17:30 na Novoj TV, a propuštene emisije pogledajte besplatno na novatv.hr.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju