Mačke i psi vole mirisati i grickati sve što im je na dohvat njuškice. No neke sobne biljke svakako bi trebalo držati podalje od njih jer mogu izazvati sve od blagih želučanih tegoba do ozbiljnih posljedica po njihovo zdravlje


1. Cikas palma

Cikas ili lažna palma ukras je mnogih vrtova na Mediteranu, no ova biljka s krunom kožastih listova koji podsjećaju na krošnju može izazvati ozbiljne probleme za vašeg psa ili mačku.

'Grickanje ove opasne biljke može izazvati povraćanje, krvarenje želuca, probleme s krvlju, zakazivanje jetre, ali najfatalniji ishod, pa je treba držati podalje od kućnih ljubimaca,' upozorava veterinarka Tina Wismer iz centra Animal Poison Control u Urbani iz Illinoisa.

Iako Aloe Vera ima čudotvorne moći kad je u pitanju zdravlje i njega ljudske kože, kućnim ljubimcima može stvoriti mnogo problema.

2. Ljiljani
Dugocvjetni ljiljan i orijentalni hibridi ljiljana koji rastu iz lukovice mogu izazvati zatajenje bubrega u mačaka, ali ne i psa. Zapravo, pelud ljiljana može biti opasan po život mačaka. Ako ne možete bez ovog dekorativnog bilja, izbjegnite probleme tako što ćete otkinuti ili podrezati tučak kada se cvijet otvori kako bi izbjegli probleme sa svojim kućnim ljubimcem.

3. Aloe vera

Iako je ova biljka debelih mesnatih listova i ljekovitog soka ima čudotvorne moći kad je u pitanju zdravlje i njega ljudske kože, kućnim ljubimcima može stvoriti mnogo problema – sve od povraćanja, proljeva i podrhtavanja do depresije kod mačaka i pasa.

4. Difenbahija
Vaš kućni ljubimac neće stići prožvakati mnogo listića ove biljke prije nego što počne osjećati promjene u tijelu. Simptomi uključuju osjećaj intenzivnog gorenja i iritacije u ustima te na usnima, pretjerano slinjenje, povraćanje i probleme s gutanjem. Definitivno biste je trebali držati podalje od kućnih ljubimaca, ali i sami oprati ruke nakon što dodirujte ovu biljku.5. Kukuruzni zmajevac

Kukuruzni zmajevac još je jedna popularna kućna biljka, no ona može izazvati velike probleme za kućne ljubimce. Negativne posljedice uključuju pretjerano lučenje sline, povraćanje, anoreksiju i depresiju.

6. Filodedron

Filodedron je među popularnijim dekorativnim kućnim biljkama u Hrvatskoj, ali i svijetu. No valja znati da njeni veliki listovi nisu jestivi, te da grickanje istih kod kućnih ljubimaca možete izazvati iritaciju usne šupljine i jezika, ali i probleme s gutanjem, pretjerano slinjenje i povraćanje.

7. Zlatni puzavac

Ova atraktivna biljka penjačica opasna je po život mačaka i pasa jer sadrži kristaliće u obliku iglica kojima se ista brani od grabežljivaca iz prirode. Probavljanje ovih kristalića može izazvati iritaciju usta i jezika, probleme s gutanjem sline i povraćanje.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju