Na zlatnim poljima Slavonije supružnici Ivica i Željka Perija nastavili su dugogodišnju obiteljsku tradiciju uzgoja biljke bamije. Od obitelji Perija doznali smo sve o brojnim blagodatima 'čudotvorne' bamije za zdravlje i ljepotu zbog čega je se naziva biljkom iz božjeg vrta.

 

Bamija ili okra je tropska biljka cvjetnica čiju su vrijednost prepoznali supružnici Ivica i Željka Perija koji ovaj 'dragulj' iz prirode uzgajaju na svom imanju u Slavoniji, u selu Uljanik smještenom između Garešnice i Daruvara. Od bamije, između ostalog, proizvode raznu kozmetiku, sapune, piling, tonik za njegu i čišćenje kože, ulje za kožu, šampone, hidratantne kreme,...

Bamija je korisna na organizmu, ali i u organizmu pa tako široka lepeza upotrebe bamije obuhvaća i liječenja raznih zdravstvenih tegoba

O učincima bamije na kožu znala je još i Kleopatra koja ju je obilato koristila za čuvanje ljepote i mladolikog izgleda, a klinički je dokazano da bamija sadrži mioxinol, biljnu alternativu za botoks. Taj biljni botoks sprečava kontrakciju mišića, opušta ih i dovodi u 'blaženo' stanje, sprečava štetno djelovanje slobodnih radikala, popunjava bore te zateže kožu. Zanimalo nas je i kada osoba koja koristi kremu od bamije može primijetiti prve učinke botoksa na licu, odnosno rezultate pomlađivanja kože.

'Obzirom da se radi o 100 posto prirodnim proizvodima koji su rađeni isključivo od plodova iz našeg uzgoja, za vidljivije rezultate na koži potrebno je malo više vremena, iako korisnici naših proizvoda već nakon prvog puta primijete kvalitetu i zadovoljni su učinkom.

Nakon prvog kupanja ili pranja lica našim sapunima osjeti se da ne isušuju kožu, te se mogu koristiti i za najnježniju kožu i za intimne dijelove tijela. Već nakon prvog nanošenja kreme za ruke koža ostaje meka i nježna', objašnjava Ivica Perija.

Bamija je korisna na organizmu, ali i u organizmu pa tako široka lepeza upotrebe bamije obuhvaća i liječenja raznih zdravstvenih tegoba. U istočnjačkoj medicini bamija se stoljećima koristi u liječenju raznih oboljenja poput probavnih smetnji, crijevnih oboljenja, reguliranju razine šećera u krvi, vezivanju kolesterola, razvoju crijevne flore, pravilnom radu jetre, vraćanju snage organizmu, itd...

Bamiju možete je svježu narezati u salate, stavljati u sataraše, pohati kao tikvice, može se pripremati na grilu i dodavati u sva variva

Bogata je vitaminima B6, A i C te vlaknima. Zahvaljujući magneziju bamija pomaže u prevenciji nastajanja bolesti srca te snižava krvni tlak.

'Najtraženiji naši proizvodi su preparati za liječenje svih želučanih problema, kao i svih oštećenja sluznice. Od kozmetičkih proizvoda najveća potražnja je za kremama za lice i za kozmetičkim sapunima, a sve je interesantnija muška linija koja uključuje sapun za brijanje i losion poslije brijanja. Sve naše proizvode, kao i bamiju za jelo šaljemo poštom.

U nekim većim gradovima moguće je kupiti suhu bamiju i na tržnicama, ali to nije pravilo jer bamija, nažalost, nema tradiciju na našem području', priča Ivica Perija. Sezona bamije je pred vratima jer riječ je o ljetnoj biljci i za jelo se svježa koristi u ljetnim mjesecima.

'Bamiju možete je svježu narezati u salate, stavljati u sataraše, pohati kao tikvice, može se pripremati na grilu i dodavati u sva variva. Za pripremu bamija nisu potrebni recepti, samo je potrebna mašta', kaže Ivica Perija, vlasnik obrta P. O. Ivica i Željka Perija.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju