Višnja (Prunus cerasus) je bobičasto voće nastalo križanjem slatke trešnje s divljim i kiselim vrstama. Upravo zato višnju krasi vrlo sličan izgled kao i trešnju, ali kiselkasti okus ploda. Najsočnije plodove mogu se naći upravo u ljetnim mjesecima kada im je sezona, a evo i zašto biste ih trebali jesti češće

Višnja je bogata vitamina A, C i E, mineralima kalijem, magnezijem i željezom te prehrambenim vlaknima. Konzumacija ovoga bobičastog voća snaži imunitet, potiče probavu i učinkovito zasićuje, a ima samo pedesetak kalorija u 100 grama zbog čega se preporučuje osobama na dijeti.

Povrh svega sadrži brojne antioksidante poput kvercetina i galične kiseline sa snažnim antiupalnim svojstvima koje smanjuju bol u mišićima. Potvrdila je to i studija provedena na Oregon Health & Science sveučilištu na 54 trkača maratona.

Višnja je bogata vitamina A, C i E, mineralima kalijem, magnezijem i željezom te prehrambenim vlaknima. Konzumacija ovoga bobičastog voća snaži imunitet, potiče probavu i učinkovito zasićuje, a ima samo pedesetak kalorija u 100 grama zbog čega se preporučuje osobama na dijeti

Ispitanici su bili podijeljeni u dvije grupe koji su svakoga dana pili dvije boce soka od višnje ili placeba tijekom sedam dana uoči velike utrke. Iako su obje grupe osjetile bol nakon višekilometarskog trčanja, on se manjoj mjeri manifestirao kod osoba koji su pili sok od višanja.

Da bi smanjili bol u mišićima, maratonci i drugi aktivni sportaši obično se oslanjanju na tablete poput ibuprofena i druge slične nesteroidne antiupalne lijekove.

Istraživanje objavljeno u časopisu Osteoarthritis and Cartilage iz 2013. otkrilo je da je višnjin sok smanjio bol u zglobovima i kod 58 pacijenta koje boluju od osteoartritisa. Oni su tijekom šest tjedana pili oko pola litre koncentriranog soka od višnje koji je bio napravljen od oko 90 komada ovog bobičastog voća.

Recept za osvježavajući sok od višanja:
Sastojci:
450 grama svježih višanja bez koštica
200 grama smeđeg šećera
200 ml vode
1 žlica svježe iscijeđenog soka od limuna
800 ml mineralne vode
300 ml soka od limuna

Priprema:
1. U lonac stavite višnje, šećer, običnu vodu i žlicu svježe iscijeđenog soka od limuna. Kuhajte na laganoj vatri dok se svi sastojci na sljube, a bobice ne raspadnu. Za to će vam biti potrebno oko 30 minuta.

2. Procijedite sirup preko sita da uklonite kožice i nečistoće, pa pustite da se tekućina u potpunosti ohladi.

3. Tako pripremljen sirup pomiješajte s mineralnom vodom i sa limunovim sokom, te poslužite s kockicama leda. Živjeli!

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju