Za liječenje vaginalnih infekcija i upala mnoge žene koriste narodne, odnosno prirodne lijekove koji nisu prošli medicinska ispitivanja. S ginekologom, dr. sc. Dubravkom Lepušićem, dr. med., provjerili smo koliko su ti lijekovi sigurni za korištenje.

Kako bi izliječile vaginalne infekcije, žene nerijetko posežu za narodnim lijekovima, a idućih je 5 načina korištenja prirodnih sredstava najpopularnije:

Narodni lijekovi za vaginalne infekcije mogu izazvati alergijske reakcije, pogotovo ako se koriste prečesto i u neadekvatnim dozama

1. Umetanje češnjaka u vaginu.

2. Stavljanje eteričnog ulja čajevca na tampon.

3. Stavljanje kantarionova ulja na tampon.

4. Ispiranje vagine otopinom sode bikarbone i vode ili otopinom jabučnog octa i vode.

5. Stavljanje jogurta na tampon koji se zatim stavi u zamrzivač te se tampon tako zamrznut umeće u vaginu.

Iako se, sudeći prema napisima na forumima, žene izjašnjavaju da im ti domaći lijekovi pomažu, ginekolog dr. sc. Dubravko Lepušić, dr. med., upozorava da s njihovim korištenjem treba biti vrlo oprezan. Intimno zdravlje Pet najvažnijih pravila za korištenje vaginaleta

Ti prirodni lijekovi spadaju u alternativnu medicinu. Ja sam ipak više sklon provjerenim lijekovima koji su klinički ispitani i koji su prošli zakonsku proceduru ispitivanja.

Svi navedeni 'lijekovi' sigurno mogu izazvati alergijske reakcije, pogotovo ako se koriste prečesto i u neodgovarajućim dozama.

Osobno nikada takvo što nisam preporučivao pacijenticama, tim više jer postoji čitav raspon provjerenih lijekova koji dokazano pomažu u raznim slučajevima vaginalnih infekcija, objašnjava dr. med. Lepušić. Doznajte i kojih je to 6 najčešćih uzročnika vaginalnog svraba.

Dakle, planirate li za liječenje vaginalne infekcije koristiti češnjak, eterično ulje čajevca, sodu bikarbonu ili bilo koji drugi narodni lijek, svakako se prije toga posavjetujte s ginekologom.
 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju