Jedan od najvećih stresova s kojim se suočavaju bračni parovi je rođenje djeteta, posebno prvog. Beba je s jedne strane izvor velike sreće, ljubavi i novog oblika povezanosti, ali paralelno se javljaju i neki novi izazovi s kojima se par mora naučiti nositi.

O izazovima nakon rođenja djeteta i o tome kako se s njima suočiti razgovarali smo s psihijatricom i bračnom terapeutkinjom, doktoricom Ljiljanom Bastaić.

Ona kaže kako je najčešći problem to što je majka preopterećena brigom za bebu.

Još ako nema pomoći sa strane, od roditelja ili rođaka, jako će se teško nositi s neprisustvom oca djeteta. Očevi opet sa svoje strane preplavljeni novom velikom odgovornošću rješenje traže u povećanom poslovnom angažmanu. To je dio priče.

Ponekad partneri, očevi zbog velike bliskosti i usredotočenosti majke na bebu imaju osjećaj kao da partnerica radi distancu. Taj osjećaj može rezultirati ljubomorom, a kako je ljubomora neprihvatljiva za mladog oca rješava to tako da se i sam distancira, objasnila nam je dr. Bastaić.

Kaže i kako je udaljavanje, koje parovi često navode kao problem nakon rođenja bebe, zapravo virtualno jer se između njih ustoličilo jedno novo biće pa ne mogu biti tako slijepljeni kako su znali biti na početku svoje veze i u prvim mjesecima zajedničkog života".

Osim toga partnerski odnos slijedi svoje uobičajene razvojne faze koje dolaze nakon intenzivnog osjećaja bliskosti s početka veze. Te prirodne faze sa sobom nose puno turbulencije, dodaje terapeutkinja.

Bračni par može raditi na tome da bojno polje transformira u područje rasta i razvoja.

ŠTO SA SEKSOM?

Mnogi parovi ističu i probleme u seksualnom životu i bore se s načinima kako pronaći vrijeme za seks i kako uopće vratiti želju za seksom.

Nakon rođenja djeteta energija se usmjerava na trijadu. Malo dijete je zahtjevno i ako se briga ne raspodijeli tako da i majka ima prostor da diše, ona neće imati energije za seksualni odnos.

Dio potrebe za bliskošću mlada majka zadovoljava i kroz bliskost s bebom. U toj nježnoj fazi očeva bliskost s bebom pomaže joj da osjeti sigurnost i povjerenje koje su važan začin eroticizma, kaže Bastaić.

KAKO SE MAKNUTI IZ ULOGE MAME I TATE?

A ako ste i sami novopečeni roditelji, vjerojatno ste primijetili da je uz sve druge novosti u vašem životu, odjednom glavna, ako ne i jedina tema vaših razgovora postala vaša beba. I koliko god vam to bilo sasvim logično i opravdano na samom početku, u nekom trenutku vjerojatno ćete se zapitati kako se tu i tamo malo maknuti iz uloge mame i tate.

Doktorica Bastaić kaže da za takvo nešto treba vremena, kao i da se najčešće dogodi spontano.

"Dijete je samo neko vrijeme u fokusu, a poslije život počne donositi nove dodatne fokuse", objašnjava.

NA POVRŠINU IZBIJAJU RAZLIČITI STAVOVI

A u cijelom tom novom životu na površinu gotovo uvijek izbiju i različiti stavovi o odgoju jer, između ostalog, objašnjava dr. Bastaić, parovi dolaze iz različitih obiteljskih kultura.

Radi se dvoje ljudi koji su različiti po svojim karakternim sklopovima, vrijednosnim sustavima, navikama i one se jasno reflektiraju na to kako si zamišljaju odgoj. U brzo mijenjajućoj stvarnosti to zna stvarati probleme, kaže Bastaić i dodaje kako se u braku problemi i konflikti ne mogu izbjeći.

Oni su ugrađeni u sam sustav bračnog odnosa. Bračni par može raditi na tome da bojno polje transformira u područje rasta i razvoja, a za to danas postoje vrlo efikasni načini, kaže.

Malo dijete je zahtjevno i ako se briga ne raspodijeli tako da i majka ima prostor da diše, ona neće imati energije za seksualni odnos.

MALI TRIKOVI

Na kraju smo doktoricu Bastaić pitali postoje li neki mali trikovi za uspješan početak roditeljskog života, svakodnevne sitnice koje parovima mogu pomoći da ih neispavanost i iscrpljenost u konačnici ne dovedu do bračne krize.

Mali trikovi se sastoje u tome da i jedno i drugo odvoje dio energije da osluškuju jedno drugo. Da mlada majka zna reći svom partneru što joj treba, a da on to čuje i uvaži ili objasni zbog čega mu to sad u ovom trenutku nije moguće.

To je osnovni trik u svakom odnosu. Da nježnost koju partner primjećuje u odnosu majka - dijete bude poticaj za njegovu nježnost prema partnerici. Seks će se već stabilizirati kad se hormoni stabiliziraju. A ako se ne stabilizira uvijek postoji mogućnost konzultacije sa stručnjakom, rekla nam je.

Rođenje djeteta sretan je događaj, ali donosi i neka ograničenja (Foto: Getty Images) Rođenje djeteta sretan je događaj, ali donosi i neka ograničenja (Foto: Getty Images) Foto: Getty Images

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju