Modna industrija rijedak je izuzetak pravilu - ondje su žene za isti posao mnogo bolje plaćene od muškaraca

Nijedan od nekoliko desetaka lijepo građenih, mišićavih muškaraca koji ovaj tjedan hodaju pistama milanskog tjedna mode ne može ni sanjati zaradu kakvu imaju njihove kolegice.

I dok je slava Gisele Bundchen, Kate Moss ili Naomi Campbell odavno prerasla granice modne industrije, najpoznatiji manekeni Sean O’Pry ili David Gandy općoj javnosti uglavnom su nepoznati.Britanac David Gandy je jednom rekao da ga ne smeta toliko plaća, koliko odnos. U našoj hijerarhiji na vrhu su fotografi, zatim manekenke, pa dolaze stilisti i asistenti i na kraju manekeni, kazao je.

Iako tržište ženske i muške odjeće otprilike generira jednaku zaradu, oko 30 milijardi dolara godišnje, moda je i dalje industrija primarno orijentirana ženama
, rekao je francuski sociolog Frederic Godart.
On tvrdi da oko tisuću mladih žena diljem svijeta može ugodno živjeti od manekenstva.

Prema istraživanju Forbesa iz 2013., Gisele Bundchen zaradila je 42 milijuna dolara prethodne godine ili 28 puta više nego najplaćeniji maneken, Amerikanac Sean O'Pry.

Ali ne uspiju svi doći do tih 'top' razina. Čak niti do onih srednjih. Mnogi modeli žive skromno i prisiljeni su i na druge poslove da 'spoje kraj s krajem'.

Prema istraživanju Forbesa iz 2013., Gisele Bundchen zaradila je 42 milijuna dolara prethodne godine ili 28 puta više nego najplaćeniji maneken

Francuski maneken Baptiste Nicol, međutim, inzistira da se može dobro živjeti i ako niste među prvih sto u svijetu.

Radeći u prosjeku 15 dana mjesečno za kataloge i revije, zarađivao sam kao i direktor neke kompanije, kaže taj 32-godišnjak koji nikad nije napustio Francusku i svoju karijeru opisuje skromnom.

Razlika u plaći u odnosu na kolegice? Postoji. Ali morate uzeti u obzir da manekeni najbolje zarađuju između svoje tridesete i pedesete, što nije slučaj među ženskim modelima, dodaje Nicol.

Rosa Sarli, direktorica modne agencije Elite, kaže da nema pravila koje određuje koliko će model biti plaćen.

To ovisi o mnogo stvari, ne samo o fizičkim atributima. Ako je model u braku s nekim slavnim ili ako je dijete nekog slavnog, sve to diže cijenu
, rekla je Sarli (Hina).


 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju