Od 7. do 12. lipnja održava se 31. po redu Svjetski festival animiranog filma – Animafest Zagreb 2021. Filmski program obuhvaća gotovo 350 filmova koji se gledaju u kinu SC, kinu Tuškanac, Teatru &TD, na Ljetnoj pozornici Tuškanac te na drugim gradskim lokacijama.

Galerija Započelo je novo izdanje Animafesta +0 Animafest 2021.

Na ovogodišnjem Animafestu gostuje više od 150 stranih autora, a uz prestižna natjecanja koja uključuju i dugometražne filmove te VR projekte tu je i veliki tematski blok posvećen ljubavi u animaciji, retrospektiva Ralpha Bakshija (Gospodar prstenova, Mačak Fritz, Gužva), open-air događanja vikendom, Animafest PRO sa znanstvenim skupom Animafest Scanner VIII i masterclassovima, izložbeni program te Program za djecu i mlade.

U ponudi se osobito ističe sedam hrvatskih radova u najjačim međunarodnim konkurencijama: Vidiš li ih ti? Brune Razuma i The Raft Marka Meštrovića u Velikom natjecanju kratkometražnog filma, Kulu Sunčane Brkulj (koja nakon Animafesta nastupa na Annecyju) i 45'' Lucije Oroz u Natjecanju studentskog filma (oba s Akademije likovnih umjetnosti), Dislokacije braće Popović i Aqualia Vladislava Kneževića u Natjecanju VR animacije, Crni vuk, bijeli vuk Ivane Guljašević Kuman u Natjecanju filmova za djecu. Ne treba zaboraviti ni estonski film Roda s Lucijom Mrzljak kao koautoricom.

Animafest 2021. Animafest 2021. (Foto: PR)

Prijatelji festivala

Na Animafestu će se naći i dobro poznati prijatelji festivala kao što su Joanne Quinn, Tomasza Popakula, Alberta Vázqueza i Francka Diona, a nestrpljivo se iščekuje i prikazivanje filmova Andreja Židkova (Sreća), Katarzyne Agopsowicz (Princ u slastičarnici), Mitcha McGlocklina (Zauvijek) te prvi pakistanski film u gotovo pedesetogodišnjoj povijesti festivala – Swipe.

U žiriju Velikog natjecanja kratkometražnog filma bit će prošlogodišnja dobitnica Grand Prixa, japansko-njemačka animatorica Shoko Hara, proslavljeni švicarski minimalist Michael Frei, jedan od najzanimljivijih i najplodnijih novih ruskih autora Saša Svirskij, mađarska redateljica mlađe generacije Nadja Andrasev te hrvatski redatelj i producent Draško Ivezić iz studija Adriatic Animation. Pred njima je težak zadatak ocjenjivanja 44 filma iz 24 zemlje.

Žiri za Natjecanja studentskog i hrvatskog filma objedinjen je te ga čine talijanska profesorica i kustosica Paola Bristot, umjetnički ravnatelj kosovskog festivala Anibar Petrit Gora i hrvatski autor i producent Denis Alenti. Natjecanje studentskog filma broji 45 filmova, a selekcijom, baš kao i u slučaju Velikog natjecanja, dominira Francuska sa svoje dvije slavne škole (Gobelins i Atelier de Sèvres). Uz djela iz najbolje škole animacije kojoj se priređuje i retrospektiva sa slobodnim ulazom (Luzern), ističu se poljski filmovi iz Łódźa i Poznanja.

Veliko natjecanje dugometražnog filma

U sklopu Animafesta bit će upriličeno i Veliko natjecanje dugometražnog filma i 6 monumentalnih djela koja su redom nastajala godinama ili čak desetljećima, koristeći u pravilu više tehnika u okviru jednoga rada. Istaknuti treba oskarovskog kandidata WolfWalkers (r. Tomm Moore i Ross Stewart) iz irskog studija Cartoon Saloon, čiji će članovi održati i online making of izlaganje. Tu je i ruski avangardni kolažni spektakl Nos ili zavjera odmetnika legendarnog Andreja Hržanovskog, koji je film započeo još u vrijeme Hruščova i s osobnom dozvolom Dmitrija Šostakoviča, čiju operu prema Gogoljevu predlošku animira.

Pažnju privlači i Elulu, čileanski film Gabriela Verduga Sota također ostvaren mješavinom tehnika, ali kao djelo jednoga autora koji će se u Zagrebu i predstaviti. Autobiografska groteska Uništi to i odlazi iz ovog grada Mariusza Wilczyńskog oduševila je najvažnije svjetske medije te je programirana u večer otvaranja Animafesta. Psihodelični američki Cryptozoo u Zagreb, zajedno sa svojim autorom Dashom Shawom, stiže sa Sundancea. Program upotpunjuje i novi poetski film kvebeškog majstora Félixa Dufour-Laperrièrea Arhipelag. Svi se filmovi prikazuju dva puta.

100 animiranih filmova za djecu

Središnji retrospektivni program Majstori animacije posvećen je Ralphu Bakshiju – dobitniku Nagrade za životno djelo Animafesta 2021. Zbog visoke dobi on neće osobno preuzeti nagradu, ali će putem videoveze održati predavanje i razgovarati s publikom u srijedu 9. lipnja u 22 sata u Teatru &TD.

Projekcije Natjecanja filmova za djecu odvijaju se uživo u kinodvoranama, a njihovo praćenje omogućeno je i putem online poveznice koju će primiti svi registrirani nastavnici i odgojitelji. Hibridnom formom ovaj se program želi, koji oblikuje medijska psihologinja Martina Peštaj klasifikacijom prema uzrastu, približiti što većem broju najdražih Animafestovih gledatelja. Program za djecu i mlade u 2021. godini sadrži gotovo 100 filmova i najvećim se dijelom odvija u Kinu Tuškanac.

Više o točnim terminima projekcija, izložba, predavanja i predstavljanja u sklopu ovogodišnjeg Animafesta pratite na službenim stranicama događanja.

Animafest Zagreb 2021 Official Festival Trailer from Animafest Zagreb on Vimeo.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju