Rastava braka bolan je i stresan period i za partnere i za cijelu obitelj. Kako bi pomogli najmlađima da se suoče s novim okolnostima i promjenama u procesu razdvajanja, Centar za djecu, mlade i obitelj Modus pokrenuo je besplatnu radionicu za pomoć djeci rastavljenih roditelja naziva "Pinklec".

Proces razvoda težak je period u životu dvaju partnera, ali i djece kojima najteže pada razdvajanje obitelji. Kako bi u takvim trenutcima pomogli najmlađima, pobrinuo se Centar za djecu, mlade i obitelj Modus.

Kroz rad Centra Modus i dugogodišnje iskustvo u pružanju psihosocijalne podrške primijetili smo potrebu za sustavnom psihosocijalnom pomoći i podrškom djeci, mladima i obiteljima koje prolaze kroz rastavu braka. Cilj je programa "Pinklec" prevencija psihičkih poteškoća kod djece čiji roditelji prolaze ili su prošli kroz rastavu braka, ističe Lana Gjurić, mag. psihologije u Centru za djecu, mlade i obitelj Modus.

Program "Pinklec" napravljen je kako bi se smanjilo preopterećenje djeteta nastalo rastavom roditelja. Osjećaj odbačenosti i socijalnog srama težak je vrtlog emocija s kojim se ponekad jako teško nose. Iz tog razloga sudjelovanje u grupnom programu "Pinklec" daje im uvid da nisu sami u takvoj situaciji.

Program "Pinklec" je napravljen kako bi se smanjilo preopterećenje djeteta nastalo rastavom roditelja.

Sudjelovanjem u programu i dobivanjem podrške od članova grupe, smanjuju se opterećenja djeteta nastala rastavom roditelja. Razmjena iskustava u grupi pomaže djeci, jer vide da nisu jedini u takvoj situaciji i da se i druga djeca nose sa sličnim osjećajima i poteškoćama.

Također, djeca usvajaju kompetencije koje su za njih neophodne u nošenju s konfliktnim situacijama. Aktivnim sudjelovanjem u grupi dijete se osposobljava za zajednički život u reorganiziranoj obitelji, u kojoj mogu primijeniti novo znanje i sposobnosti, ističe psihologinja Lana Gjurić.

U programu "Pinklec" sudjeluju samo djeca, a formiranu grupu broji od šest do osam članova. Postoje dvije grupne skupine. Jedna grupa je namijenjena mlađoj dobi od šest do deset godina, a druga je za stariju dob od deset do petnaest godina.

Prema preporuci Centra, bilo bi dobro da na inicijalni i završni razgovor dođu oba roditelja kako bi oboje bili uključeni u proces kroz koji dijete prolazi ulaskom u program.

U početnim radionicama fokus je na stvaranju sigurnog okruženja i atmosfere povjerenja među članovima grupe. Kroz crtanje, gledanje filmova, slušanje priča, vizualizaciju, izrađivanje stvari, igru uloga, dijeljenje iskustva i razgovor djeca prorađuju teme koje se tiču razvoda roditelja.

Prema preporuci Centra bilo bi dobro da na inicijalni i završni razgovor dođu oba roditelja.

Svaki od susreta unaprijed je isplaniran, a teme kroz koje se prolazi su: razumijevanje i izražavanje osjećaja koji se javljaju u vezi s rastavom roditelja i novonastalim životnim uvjetima, želja da se roditelji pomire, razlikovanje realnih od nerealnih očekivanja, primjena strategija u ostvarivanju realnih očekivanja, rad na prihvaćanju sebe i osnaživanju te učvršćivanju identiteta i slike o sebi koja je kod djeteta uslijed razvoda često narušena, rekla je psihologinja Lana Gjurić.

Program se odvija jednom tjedno i sastoji se od 12 grupnih susreta, u trajanju od 90 minuta za stariju grupu djece te 15 grupnih susreta jednom tjedno, u trajanju od 60 minuta za mlađu skupinu djece.

Iskustva voditelja i povratne informacije roditelja i djece jesu da im je jako drago što su se u program uključili, da se osjećaju bolje nakon što su uvidjeli da postoje i druga djeca kojoj nije lako u toj životnoj situaciji i s kojom su mogli podijeliti kako je njima te da im je nakon programa lakše nositi se sa životnim izazovima, istakla je Lana Gjurić.

Za više informacija i dogovor termina inicijalnog razgovora možete se javiti na broj telefona 01/4826-111 ili slanjem e-maila.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju