U Zagrebu trenutno traje umjetnički projekt Okolo.

Galerija Počelo je drugo izdanje umjetničkog projekta Okolo Počelo je drugo izdanje umjetničkog projekta Okolo Počelo je drugo izdanje umjetničkog projekta Okolo +1 Spot it! autora Pavla Kuharića

Fotografska instalacija Nekad i sad s potpisom Nas dve, otvorila je ovog vikenda drugo izdanje umjetničkog projekta Okolo, koji se u suradnji s Turističkom zajednicom grada Zagreba održava do 1. rujna na brojnim lokacijama u centru grada.

Postavljena na tri mjesta, na Trgu bana Josipa Jelačića, na uglu Petrićeve i Ilice te u Margaretskoj ulici, instalacija vas, kroz objektiv Toše Dabca, vodi desetljećima unazad, kada su na istom mjestu nastale neke od njegovih najslavnijih fotografija iz ciklusa Ljudi s ulice.

Počelo je drugo izdanje umjetničkog projekta Okolo Instalacija koja vas, kroz objektiv Toše Dabca, vodi desetljećima unazad (Foto: OKOLO)

Nakon što usporedite kako je mjesto na kojem stojite izgledalo tada, ulovljeno okom ovog majstora fotografije, a kako izgleda danas, uputite se u potragu za malim zelenim intervencijama koje su, zahvaljujući Biljkoborcima, "niknule" iz pet pukotina – u Masarykovoj ulici u blizini Obrtničkog prolaza, u sredini Tkalčićeve ulice, na Kaptolu pored Crkve sv. Franje, na gornjoj stanici Uspinjače i na Zakmardijevim stubama.

Ispod Kule Lotrščak usput uočite Spot it!, autora Pavla Kuharića, koji vas poziva da zastanete, pronađete razlike i podsjetite se na legendarni zagrebački film, a ako produžite do platoa Gradec tamo će vas dočekati još jedna interaktivna priča koju će, u obliku podnog vizuala, ispričati Mane Mei.

Počelo je drugo izdanje umjetničkog projekta Okolo Spot it! autora Pavla Kuharića (Foto: OKOLO)

U utorak vas na najljepšem gradskom vidikovcu kod Uspinjače čeka Knjiga ljubavnih žalbi u koju se, riječju ili slikom, možete požaliti na ljubav i potom okrenuti novu stranicu u životu. Nakon što ste ljubavi rekli ono što ju ide, krenite tragovima Voone i pronađite simpatične vunene likove u njihovoj igri s "nedostatcima" grada u Tomićevoj i Habdelićevoj ulici, na zidinama kod Zakmardijevih stuba i ispod Strossmayerovog šetališta te na ogradi kod parka Grič.

U srijedu u Vlaškoj ulici ulovite balone koje je u zrak pustio Boris Bare, a u četvrtak
s grana breze na Vranicanijevoj poljani posudite i pročitajte neki od bestsellera u izdanju Frakture. Nakon čitanja, vratite ga u Kućicu za knjige i proslijedite idućem čitatelju.

ULIČNE MINIJATURE

Duhovite ulične minijature australskog umjetnika Michaela Pedersona iznenađivat će vas "Okolo" po Zagrebu u srijedu i četvrtak, 21. i 22. kolovoza, a u petak, 23. kolovoza na pročelju zgrade u Palmotićevoj ulici ne propustite Spavajućeg diva francuskog art para Elle & Pitra. U subotu u šetnji strogim centrom grada moći ćete naići na skulpturu od svile Ide Blažičko, a u završnom tjednu još vas očekuju svjetlosna landscape instalacija Javiera Riere, male skulpture Maše Barišić, zelena instalacija Botanika i dodatne street art intervencije Pavla Kuharića i Borisa Bare.

UNIŠTENA LJULJAČKA

Također, dobar povod za šetnju bila bi i zelena ljuljačka Swing, koja je trebala uljepšati zapušteni prolaz između Bakačeve i Cesarčeve, da nije, nažalost, prerano uništena od strane nepoznatog počinitelja.

Još nije bila ni završena, a već je uništena... jer je netko odlučio da je ovom zapuštenom i tmurnom prolazu bolje bez nje.

U prolazu između Bakačeve i Cesarčeve nema više Swing, zelene ljuljačke koja je samo željela uljepšati jedno mjesto kojemu je to i više nego trebalo. Ne uništavajte. Cijenite, poručili su organizatori putem društvenih mreža.

Na pitanje postoji li mogućnost da je obnove, odgovorili su kako su već pokušali, ali da je opet uništena.

Počelo je drugo izdanje umjetničkog projekta Okolo Ljuljačka Swing uništena je od strane nepoznatog počinitelja (Foto: OKOLO)

PRATITE NOVE INTERVENCIJE

Nove intervencije svakodnevno možete pratiti na Facebook i Instagram stranici ili ih prepoznati u šetnji gradom po crvenoj okrugloj oznaci.

Događanje organiziraju Nas dve (Ana Mikin, Tina Kovačiček), uz podršku Turističke zajednice grada Zagreba. Ostali partneri projekta su: Gradska skupština Grada Zagreba, Francuski institut, Veleposlanstvo Kraljevine Španjolske u Republici Hrvatskoj, Air France, Urbanka – powered by Erste Bank, Floraart, JUB, Fraktura i Arhiv Tošo Dabac / Muzej suvremene umjetnosti / Grad Zagreb.

 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju