Kad je riječ o zdravlju, poznata je ženska osobina da vlastite zdravstvene tegobe ne doživljavaju preozbiljno, nego stoički podnose bol i umor, misleći da će proći. S druge strane, žene su poduzetnije u traženju zdravstvenih rješenja, a to ih može odvesti u drugu krajnost, da sve pokušavaju riješiti same bez liječničke pomoći. Nemojte upasti o ove tri zamke

1. Ne vodite dovoljno računa o svom srcu
Iako je učestalost srčanih bolesti otprilike ista u žena i muškaraca, istraživanja pokazuju da žene nakon srčanog udara imaju dvostruko veći rizik od smrti nego muškarci.

Znanstvenici su također ustanovili da žene, osobito u mlađoj i srednjoj dobi, ne traže liječničku pomoć ako osjete simptome koji mogu značiti srčani udar (npr. bol i neugoda u prsima, nedostatak zraka, nagli napad umora ili mučnine) jer ne vjeruju da bi im se mogao dogoditi srčani udar. Stoga redovito kontrolirajte zdravlje srca i ne oklijevajte potražiti liječničku pomoć ako sumnjate na srčane tegobe.

'Surfanje internetom u potrazi za podacima o nekom zdravstvenom stanju može biti dobar putokaz i pomoći vam da lakše prepoznate neke stvari, ali ne može zamijeniti liječnika'

2. Procjenjujete svoju težinu po odjeći
Ide vam na živce to što vaga, svaki put kad stanete na nju, pa makar to bilo i nekoliko dana zaredom, uvijek pokazuje drukčije brojke: jedan dan imate kilogram manje, za par dana dva kilograma više... I zato vam je lakše procjenjivati svoju težinu po tome kako vam odjeća (ne) pristaje.

Odjeća može poslužiti za okvirnu procjenu, i to samo ako pratite promjene prema odjeći koja vam posve prianja uz tijelo. No, takva “odokativna“ procjena nije zamjena za vagu. Najbolje je jednom ili dvaput tjedno (nije potrebno češće) provjeriti što vaga pokazuje.

3. Postavljate si dijagnozu bez liječnika
Surfanje internetom u potrazi za podacima o nekom zdravstvenom stanju može biti dobar putokaz i pomoći vam da lakše prepoznate neke stvari te razmijenite iskustva s ljudima koji imaju slične probleme, ali ne može zamijeniti liječnika.

Ne možete sami sebi postaviti stručnu dijagnozu samo na temelju podataka koje ste pronašli, nego trebate otići na liječnički pregled i savjetovati se s liječnikom. Tako ćete najbolje izbjeći nepotrebne pogreške, zabrinutost i strah.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju