Ako vas muči pucanje kapilara i vidljivo crvenilo, poznat vam je svakodnevni izazov prikrivanja tih promjena na licu. Sigurno ste pomišljali na tretmane uklanjanja, ali niste bili sigurni koji je najučinkovitiji. Žuti laser QuadroStarPRO tvrtke Asclepion, kojeg koristimo u Poliklinici Bagatin, danas je postao zlatni standard kada je u pitanju lasersko uklanjanje kapilara i crvenila, pa čak i pigmentnih promjena

Kako nastaju kapilare na licu?
Iako se tako čini na prvi pogled, tanke žilice koje ste uočili na licu nisu pukle već su proširene jer su izgubile sposobnost stezanja. Zbog toga kroz njih prolazi više krvi, a zbog slabosti stijenki moguće je i nakupljanje krvi. Posljedica je trajno vidljiva mreža kapilara na koži. Kad se pojave, popucale kapilare se teško oporavljaju te ih je teško liječiti i kako starimo, tako nam i koža postaje tanja što također uzrokuje gori izgled i veću vidljivost postojećeg oštećenja.

Iako se tako čini na prvi pogled, tanke žilice koje ste uočili na licu nisu pukle već su proširene jer su izgubile sposobnost stezanja

Uzroci kuperoze još nisu do kraja istraženi. Pretpostavlja se da su najodgovorniji geni i slabo vezivno tkivo, no nastanak svakako pospješuju i određeni unutarnji i vanjski faktori poput stresa, naglih odstupanja u temperaturi, UV-zračenja, alkohola, jakih začina, kofeina, hormonalne neravnoteže. Crvenilo nije isključivo estetski problem jer se daljnjim razvojem poremećaja može pojaviti i rozacea, upalna bolest kože s crvenim čvorićima i prištićima.

Osobe čija je koža sklona rozacei trebale bi izbjegavati sve što utječe na stezanje, odnosno proširivanje žila: sunce, solarij, sauna (dopuštena s hladnim ručnikom na licu), alkohol, kava, jaki začini, prevruća jela i cigarete.

Zimi je obvezno nanošenje zaštitne kreme protiv hladnoće prije izlaska iz kuće, a ljeti je važno da dnevna krema ima najmanje zaštitni faktor 15. Budite oprezni s pilingom, preparatima za čišćenje koji isušuju kožu, vrlo masnim kremama, proizvodima za pospješivanje cirkulacije i onima na bazi voćnih kiselina, jer svi mogu pospješiti pojavu kapilara ili čak rozaceje.


Je li moguće ukloniti kapilare s lica?

Laserom je danas moguće ukloniti određene vaskularne lezije, kao i pigmentne promjene sa svih područja tijela. Mogu se ukloniti sve kapilare i vene, neovisno o boji, uz uvjet da su promjera do 2 mm. Manje vene i kapilare nestaju odmah dok je za veće potrebno izvjesno vrijeme da nestanu.

Laserom je danas moguće ukloniti određene vaskularne lezije, kao i pigmentne promjene sa svih područja tijela. Mogu se ukloniti sve kapilare i vene, neovisno o boji, uz uvjet da su promjera do 2 mm

U Poliklinici Bagatin kapilare tretiramo laserom uz pomoć žute svjetlosti naziva QuadroStarPRO. Ovaj tretman učinkovito rješava pojavu crvenila ili kapilara na licu te jamči minimalni rizik, kao i bezbolan tretman klijentima. Za vrijeme laserskog tretmana uklanjanja kapilara i crvenila kože svjetlost se pretvara u toplinu, a krvna žila se zatvara i nestaje. Tekućina koja okružuje žilu ne apsorbira svjetlost te se na taj način okolna koža ne oštećuje. Žile se neposredno „brišu“ bez nastanka odbojne pelioze (ljubičaste mrlje).

Kako tretirati kožu nakon tretmana i postoji li mogućnost nuspojava?
Uobičajene nuspojave su crvenilo i oticanje koje ne traje dulje od 24-48 sati. Rjeđe nuspojave su promjena pigmentacija, bubrenje i pojava krastica. Navedeno je veoma rijetko i obično traje par dana. Nakon tretmana potrebno je izbjegavati sunce minimalno 10 do 15 dana te koristiti zaštitne kreme sa SPF 50+.

Kapilare i crvenilo lica problem je koji muči gotovo 90% žena i ako navedene promjene ne tretirate adekvatno mogu vam ostati trajna oštećenja u obliku izraženih kapilara na jagodicama i nosu. Crvenilo lica se teško liječi, ali se vrlo uspješno drži pod kontrolom uz pomoć laserskog tretmana i pravilne kućne njege.

Ako vas zanima više detalja o laserskim tretmanima u Poliklinici Bagatin ili se želite odmah naručiti na jedan od njih kontaktirajte naše osoblje telefonski na 01/46 10 225 ili mailom na info@poliklinikabagatin.hr.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju