Svaka druga žena i svaki četvrti muškarac ima problema s proširenim venama. Oboljenje proširenih vena nastaje kada dođe do oštećenja venskih zalistaka koji postanu nefunkcionalni i ne mogu obavljati svoju glavnu zadaću - pumpanje krvi prema srcu. Oboljenje je progresivne naravi i napreduje stalno te može dovesti do komplikacija, ponekad s ozbiljnim posljedicama. Zbog toga se proširene vene moraju pravovremeno liječiti. Kako prevenirati proširene vene, odnosno osigurati bolji protok venske krvi u nogama i tako zaštiti venske zaliske od daljnjih oštećenja, savjetuje prim. mr. sci. Viktor Lastrić

1. Izbjegavajte izvore topline (sunce, solarij, tople kupke i tuširanje toplom vodom, saune…)

'Ako i preferirate toplu vodu pri tuširanje, obvezno na kraju tuširajte noge hladnom vodom 20 do 30 sekundi. Hladnoća djeluje suprotno toplini sa svim pozitivnim učincima na tonus zida vene, što znači da je čini čvršćom, što pozitivno utječe na protok i smanjuje tlak krv u venama' savjetuje prim. mr. sci. Viktor Lastrić.

Ako ste u mogućnosti svakih sat vremena ustanite i prohodajte par minuta, dok sjedite mičite stopalima što češće, a ako stojite duže onda često prebacujte težinu tijela s jedne noge na drugu

2. Fizička aktivnost utječe višestruko povoljno na vensku cirkulaciju. Krećite se u bilo kojem obliku, odnosno što vam odgovara – hodajte, vozite bicikl, idite u prirodu, lagano trčite, plivajte, plešite ili trenirajte fitness.

'Najjednostavnije je izići iz kuće ili stana, hodati 15 minuta, odnosno pola sata dok se ne, a to je dovoljno da ojačate zid vena, što povoljno utječe na optimalnu cirkulaciju u venama', kaže dr. Lastrić.

3. Izbjegavajte dugo sjedenje ili stajanje.
Urbani način života, manje kretanja i sve veći broj poslova na kojima većinu vremena provodimo sjedeći, čine problem proširenih vena još ozbiljnijim.

'Ako ste u mogućnosti svakih sat vremena ustanite i prohodajte par minuta, dok sjedite mičite stopalima što češće, a ako stojite duže onda često prebacujte težinu tijela s jedne noge na drugu', savjetuje dr. Lastrić.

Postoji i venska gimnastika koju možete provoditi u uredu, a oduzima samo par minuta:

- pola minute hodajte na prstima i peti naizmjenično
- pola minute u sjedećem položaju krećite stopalima gore-dolje
- pola minute dižite se na prste i polako spuštajte, držeći se za naslon stolca

4. Smanjite djelovanje gravitacijske sile čestim dizanjem nogu, bar u horizontalni položaj. Za to vam može poslužiti okvir prozora, jastuk, stolac, stol i slično.

'Na ovaj način pretvaramo negativni učinak gravitacijske sile u pozitivnu energiju i olakšavamo venski protok', objašnjava dr. Lastrić.

5. Ako ste u mogućnosti, oralnu kontracepciju zamijenite nekom drugom vrstom kontracepcije.

'Oralna kontracepcija generira povišenu razinu hormona estrogena, koji uzrokuje slabljenje tonusa zida vene i labavost potkožnog masnog tkiva, gdje su smještene površinske vene', kaže dr. Lastrić.

6. Održavajte normalnu kilažu. Svaki kilogram više tjelesne težine otežava vensku drenažu, pa se preporuča održavati ju u okviru dozvoljenog.

7. Nosite elastične čarape koje potiču prirodnu vensku cirkulaciju, odnosno ulijevanje površinskih vena u duboke vene. To poboljšava protok krvi u dubokim venama, zatim olakšava vraćanje tekućine iz tkiva u vene čime se smanjuju otekline u nogama i sprječava stvaranje novih .

LIJEČENJE PROŠIRENIH VENA

Proširene vene s nefunkcionalnim zaliscima moraju se ukloniti ne samo radi estetskih razloga, nego u prvom redu da bi se spriječile komplikacije. Medicinska znanost ne poznaje način obnove venskih zalistaka i zato je jedino učinkovito liječenje proširenih vena operacija, ističe dr. Viktor Lastrić.

Dvije standardne metode operacijskog liječenja su:

1. Suvremena neinvazivna operacija (Oesch) koja se izvodi specijalnom sondom koja smanjuje traumatiziranje tkiva, a i najizraženija proširenja vena se uklanjaju specijalnim instrumentom na otvor kože od 2 do 3 mm pa se ožiljci vremenom izgube, što doprinosi estetskom učinku. Zahvat se izvodi u lokalnoj anesteziji i pacijent ustaje neposredno iza operacije i napušta polikliniku.

2. Endovenozna operacija vodenom parom
Princip je da se glavna površinska vena ne uklanja, nego se primjenom različitih izvora energije oštećuje unutarnji zid vene, ona se skvrči i postane neprolazna, a organizam ju naknadno razgradi prirodnim putem.

Najvažnije prednosti za pacijenta su:
- puno je ugodnija u odnosu na ostale
- oporavak je kraći i jednostavniji
- nema ožiljaka, krvnog podlijeva, niti obojenosti kože

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju